Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Start nowego sezonu prywatnego przechowalnictwa masła w UE
Z nadejściem marca rozpoczął się nowy sezon prywatnego przechowalnictwa masła z unijnymi dopłatami (Program PSA) - informuje FAMMU/FAPA.

Obowiązujące stawki przedstawiono w rozporządzeniu (UE) nr 160/2012 z dnia 23 lutego 2012 r.:

- 14,88 EUR na tonę w odniesieniu do stałych kosztów przechowywania,
- 0,26 EUR na tonę i na dzień w odniesieniu do przechowywania objętego umową.

Rozpoczęcie przechowywania objętego umową odbywa się w terminie od dnia 1 marca do 15 sierpnia 2012 r. Wyprowadzenie ze składu może nastąpić począwszy od dnia 16 sierpnia 2012 r.

Do dnia 4 marca bieżącego roku (w tygodniu otwierającym PSA) do unijnych przechowalni wprowadzono ponad 11 tys. ton masła, o 43 proc. więcej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku.

Największym zainteresowaniem instrument cieszy się we Francji (skąd dostarczono w pierwszym tygodniu 2,75 tys. ton), w Niemczech (2,71 tys. ton), Holandii (2,41 tys. ton) i Danii (1,54 tys. ton). W pierwszym tygodniu funkcjonowania PSA w 2011 roku w unijnych magazynach umieszczono 7,72 tys. ton masła, a w całym okresie obowiązywania prywatnego przechowalnictwa w ubiegłym roku do magazynów wprowadzono ponad 106 tys. ton tego tłuszczu.


(Źródło: FAMMU/FAPA).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij