W UE masło droższe niż na świecieW drugiej połowie października ubiegłego roku ceny masła w UE zaczęły spadać, tendencja ta utrzymywała się także w lutym bieżącego roku. W dniu 20 lutego 2012 roku średnia ważona cena masła w UE wynosiła 3,35 EUR/kg i była o 2,94% niższa niż przed miesiącem – informuje FAMMU/FAPA.Większe zniżki (od -5,04% do -7,58%) w okresie tym odnotowano na rynku
głównych unijnych producentów, w Niemczech i w Holandii. Przełożyło się
to na fakt, że w lutym ceny masła utrzymywały się tam na poziomie
niższym niż średnia w UE: od 3,17 EUR/kg notowanych na koniec miesiąca w
Niemczech do 3,20 EUR/kg w Holandii. W Polsce, która jest czwartym
krajem w UE pod względem wielkości produkcji tego przetworu mlecznego na
koniec drugiego miesiąca bieżącego roku jego ceny utrzymywały się na
poziomie 3,09 EUR/kg, jest to spadek o 7,5% względem ubiegłego miesiąca,
w ujęciu PLN odnotowano natomiast ponad 9,5% zniżkę, rozbieżności te
związane są z umacnianiem się polskiej waluty w stosunku do euro. Ceny
hurtowe masła w Polsce w ubiegłym miesiącu były o ok. 5,5% niższe niż
średnia w UE, z tego względu masło z Polski w dalszym ciągu jest bardzo
konkurencyjne we Wspólnocie. Pomimo zniżek, ceny masła w UE wciąż
utrzymują się na bardzo wysokim poziomie, znacznie powyżej progu
interwencyjnego, a cena tony masła z Unii jest przeciętnie o 510 USD -
1320 USD wyższa od ceny tego przetworu z USA i Oceanii. Z tego względu
UE ma problemy z konkurowaniem na rynku światowym, o czym świadczy m.in.
niemal 25,5% spadek eksportu tego tłuszczu w 2011 roku. Według danych
KE w 2011 roku produkcja tego tłuszczu była o 2,2% większa niż przed
rokiem, ponadto cały czas postępuje proces upłynniania masła z zapasów
prywatnych. W sierpniu 2011 r. pod koniec okresu wprowadzania
masła do magazynów w ramach programu prywatnego przechowalnictwa z
unijnymi dopłatami (PSA), łączne zapasy w ramach tego instrumentu
osiągnęły poziom 105 tys. ton, 19 stycznia 2012 roku znajdowało się tam
już tylko 22,1 tys. ton tego tłuszczu, czyli o niemal 3 tys. ton mniej
niż w tym samym okresie ubiegłego roku. Kolejne ilości masła w ramach
PSA można wprowadzać od marca bieżącego roku.
Źrodło: komentarz własny AB FAMMU/FAPA na podstawie danych MR, AMI ZMB, DairyCo, obliczenia własne
pełna lista aktualności
|