Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Korzyści dla środowiska z biodiesla nie takie oczywiste
Jedną z powszechnie przytaczanych zalet biopaliw są korzyści dla środowiska związane z redukcją emisji dwutlenku węgla. Tymczasem od ponad pół roku KE dysponuje wynikami analiz stawiających w wątpliwość redukcję emisji dwutlenku węgla przy stosowaniu biodiesla produkowanego z oleju palmowego, sojowego, czy nawet rzepakowego.

Informacje przeciekły do prasy. Na początku lipca ub.r. napisał o tym Reuters, a ostatnio ukazał się artykuł na ten temat w niemieckim „Frankfurter Allgemeine Zeitung”, którego zawartość została podana również przez polskie media.

 

Unia jest liderem w produkcji biodiesla na świecie. Przemysł ten, zaczął się dynamicznie rozwijać po 2003 r. Początkowo Unia tylko zachęcała i rekomendowała zwiększanie produkcji i zużycia biopaliw, a wytyczane cele nie były obowiązkowe. To uległo zmianie wraz z wejściem w życie dyrektywy RED z 2008 r., wprowadzającej cel zużycia biopaliw w Unii w wysokości 10% do 2020 r., osiągnięcie którego obwarowane jest sankcjami.

 

Dotychczas gros unijnej produkcji biopaliw stanowił biodiesel – ok. 80% - produkowany przede wszystkim z oleju rzepakowego. Jak łatwo się domyślić, przedstawiciele przemysłu biopaliwowego, będą starali się za wszelką cenę zdyskredytować wyniki badań stawiających w wątpliwość korzystny wpływ biodiesla na środowisko. Podważanie wspomnianych analiz już obecnie ma miejsce.

 

Czy w świetle obecnych niekorzystnych wyników badań, Unię czeka odwrót od produkcji biodiesla? Jeśli nie biodiesel, to co w zamian? Jak osiągnąć wytyczone cele? Pozostają co prawda zboża, z których wytwarzany się bioetanol. Jednak ich wykorzystanie do produkcji biopaliw wzbudza coraz więcej kontrowersji. Według wielu analiz przeprowadzonych przez wiodące ośrodki analityczne (w tym: Bank Światowy, IFPRI czy FAO), gwałtowny rozwój produkcji bioetanolu produkowanego ze zbóż paszowych (głównie kukurydza) był jednym z kluczowych czynników wzrostu cen zbóż na świecie w okresie ostatnich kilku sezonów. Coraz bardziej przekonywująca staje się też dyskusja żywność kontra paliwa (food versus fuels), w której rozwój biopaliw przedstawiany jest jako jeden z czynników potęgowania problemu głodu na świecie. Bioetanol ze zbóż nie jest więc z całą pewnością dobrą alternatywą w sytuacji zakwestionowania produkcji biodiesla.

 

Jak do tej pory KE nie zajęła jednoznacznego stanowiska w tej kwestii. Podkreślmy przy tym - kluczowej kwestii do dalszego rozwoju produkcji biodiesla w Unii. Po wielu miesiącach od zapoznania się z wynikami analiz, dopiero w kwietniu br. mają pojawić się dane z raportu wraz z wnioskami ustawodawczymi dotyczącymi biopaliw.

 

Źródło: Komentarz własny ekspertów FAMMU/FAPA z wykorzystaniem Reuters i innych źródeł


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij