Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Firmy spożywcze alarmują: Trzeba jak najszybciej uwolnić rynek cukru
Polski rząd jest za utrzymaniem kwot na unijnym rynku cukru. Przeciw są m.in. producenci słodyczy i napojów.

Opinii firm spożywczych nie podziela polski rząd.

 

Firmy spożywcze, które przepłacają za cukier, winą za sytuację obarczają unijne regulacje. Jak podkreśla Łukasz Chmielewski z Zespołu Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych (Fammu/Fapa) w rozmowie z "Rz", w obecnym kształcie kwotowanie produkcji cukru w UE nie ma sensu, bo limity są niższe niż możliwości produkcyjne.

 

Zdaniem PFPŻ, Krajowej Federacji Konsumentów, Stowarzyszenia Polskich Producentów Wyrobów Czekoladowych i Cukierniczych Polbisco, Krajowej Unii Producentów Soków oraz Krajowej Izby Gospodarczej Przemysł Rozlewniczy, trzeba jak najszybciej uwolnić rynek cukru. Okazją ku temu jest reforma wspólnej polityki rolnej - czytamy w "Rzeczpospolitej".

 

Opinii firm spożywczych nie podziela polski rząd. Jego zdaniem należy utrzymać kwotowanie produkcji cukru w UE co najmniej do 2020 r. Zaznacza jednak, że należy zwiększyć kwoty produkcyjne. Ta ostatnia propozycja podoba się firmom spożywczym, ale jako rozwiązanie w okresie przejściowym, czyli do sezonu 2014/2015.

 

Źródło: Rzeczpospolita


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij