W dniu 15 stycznia 2012 roku średnia ważona cena masła w UE wynosiła
3,52 EUR/kg i była o 1,52% niższa niż przed miesiącem. Większe zniżki
(od -2,82% do -5,07%) w okresie tym odnotowano na rynku
głównego unijnego producenta, w Niemczech. Przełożyło się to na fakt,
że w styczniu ceny masła utrzymywały się tam na poziomie niższym niż
średnia w UE: od 3,37 EUR/kg notowanych na koniec miesiąca
do 3,55 EUR/kg (tyle za niemieckie masło płacono w hurtowniach na
początku stycznia 2012 r.)
W Polsce, która jest czwartym krajem w UE pod względem wielkości
produkcji tego przetworu mlecznego na koniec pierwszego miesiąca
bieżącego roku jego ceny utrzymywały się na poziomie 3,34 EUR/kg,
jest to wzrost o 1,8% względem ubiegłego miesiąca, jednak w ujęciu PLN
odnotowano ponad 1,7% zniżkę. Rozbieżności te związane są z umacnianiem
się polskiej waluty w stosunku do euro. Jednak ceny
hurtowe masła w Polsce w ubiegłym miesiącu wcią\ były o ok. 6% - 7%
niższe niż średnia w UE, z tego względu masło z Polski w dalszym ciągu
jest bardzo konkurencyjne we Wspólnocie.
Pomimo zniżek, ceny masła w UE wciąż utrzymują się na bardzo wysokim
poziomie znacznie powyżej progu interwencyjnego, a cena tony masła z
Unii jest przeciętnie o 685 USD - 970 USD wyższa od ceny
tego przetworu z USA i Oceanii, z tego względu UE ma problemy z
konkurowaniem na rynku światowym. Do Wspólnoty napływają także coraz
większe ilości masła z tańszych źródeł spoza UE, a główni
światowi producenci kosztem zmniejszania produkcji pełnotłustego mleka
w proszku (PMP) coraz większe ilości surowca przekładają na wytwarzanie
masła. Ponadto w bieżącym roku Nowa Zelandia może
wyeksportować do UE dodatkowe 30 tys. ton tego tłuszczu.
Według danych KE po 11 miesiącach 2011 roku produkcja masła w UE była o
2,1% większa niż przed rokiem, ponadto cały czas postępuje proces
upłynniania zapasów prywatnych. W sierpniu 2011 r. pod
koniec okresu wprowadzania masła do magazynów w ramach programu
prywatnego przechowalnictwa z unijnymi dopłatami (PSA), łączne zapasy w
ramach tego instrumentu osiągnęły poziom 105 tys. ton, 15
stycznia 2011 roku znajdowało się tam już tylko 22,1 tys. ton tego
tłuszczu, czyli o niemal 3 tys. ton mniej niż w tym samym okresie
ubiegłego roku. Kolejne ilości masła w ramach PSA będzie można
wprowadzać od marca bieżącego roku.
W związku z wysokimi cenami i problemami gospodarczymi strefy euro
popyt na unijne masło spada. Eksport poza państwa wspólnoty po 11
miesiącach 2011 r. był mniejszy o 25,4% niż w analogicznym
okresie 2010 roku, co ciekawe o 10,6% zmniejszył się wolumen importu.
(Źródło: FAMMU/FAPA).