Kryzys finansów publicznych i ich wpływ na sektor żywnościowyW nr 12/2011 „Przemysłu Spożywczego” ukazał się artykuł pt. „Kryzys finansów publicznych i ich wpływ na sektor żywnościowy” autorstwa Romana Urbana.
Obecne zagrożenia kryzysem
gospodarczym wynikają z kryzysu finansów publicznych, spowodowanego nadmiernym
zadłużeniem budżetów państwowych i samorządowych, co zagraża także systemowi
bankowemu. Konsekwencją tego może być recesja w krajach najbardziej zadłużonych,
co wpływa także na gospodarkę innych krajów rozwiniętych. W Polsce ryzyko
recesji jest małe, gdyż nasza gospodarka jest jeszcze słabo powiązana z rynkiem
światowym, jest zorientowana na rynek krajowy, a osłabienie waluty krajowej
zwiększa opłacalność eksportu i zmniejsza zainteresowanie importem.
Nieuniknione jest jednak kolejne spowolnienie rozwoju gospodarczego Polski,
które skutkuje osłabieniem dynamiki popytu krajowego. Zagrożenia dla sektora
żywnościowego zwiększają drogie produkty rolne (w skali światowej i krajowej). Artykuł
ten dostępny jest odpłatnie w wersji elektronicznej na stronie: http://sigma-not.pl/czasopisma-65-przemysl-spozywczy-i-gastronomia-przemysl-spozywczy.html
pełna lista aktualności
|