Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Pogłowie trzody chlewnej znów najniższe od dziesięcioleci – dane GUS i prognoza
W piątek 27.01 GUS opublikował dane odnośnie pogłowia trzody chlewnej według stanu na koniec listopada 2011 r. oraz pogłowia bydła i owiec według stanu na początek grudnia 2011 r. Wskazują one na dalszą głęboką redukcję krajowego stada świń oraz dosyć znaczny spadek pogłowia bydła. Jednocześnie po raz pierwszy od czterech lat nie obniżyło się pogłowie owiec.

Wg GUS w listopadzie pogłowie trzody chlewnej wyniosło 13 052 tys. szt. Oznacza to bardzo głęboki spadek aż o 11,7 proc. w porównaniu z sytuacją rok wcześniej, kiedy liczba świń była szacowana na 14 767 tys. szt. Co więcej, spadkowa tendencja w pogłowiu przyśpieszyła. Jest to ponownie najniższy stan pogłowia od 1964 roku. Nie jest to jednak zaskoczenie - wcześniejsze dane o pogłowiu loch pozwalały oczekiwać, że właśnie tak się stanie.

 

Obecne dane wskazują na dalsze zwiększanie importu warchlaków, gdyż ich liczba oraz liczba tuczników powyżej 50 kg, spada znacznie wolniej niż liczba loch i liczba prosiąt. Oznacza to, że polski sektor wieprzowiny w ostatnim okresie coraz bardziej ciążył w kierunku zwiększania importu młodych zwierząt do tuczu w naszym kraju. Potwierdzają to również coraz większe różnice w cenach prosiąt w kraju. Na północy i zachodzie, tam gdzie zwierzęta można łatwiej i taniej przywieźć zza zachodniej granicy, cena jest znacznie niższa niż na południowym-wschodzie kraju.

 

Głęboki spadek liczby loch na przestrzeni roku (o 15,2 proc.) pozwala oczekiwać, że kolejne badanie pokaże dalszy spadek pogłowia trzody. Prawdopodobnie nawet większy import prosiąt i warchlaków nie będzie mógł go zrównoważyć.

 

Prognozujemy, że do końca marca liczba świń w naszym kraju obniży się do poziomu pomiędzy 12,3 i 12,8 mln sztuk. Warto jednak pamiętać, że coraz większy udział zwierząt z importu powoduje również to, że coraz trudniej jest prognozować pogłowie za kilka miesięcy. Dziś liczba świń może zmieniać się bardziej elastycznie niż kilka lat temu, kiedy prawie w całości zależała od liczby loch prośnych w kraju.

 

Spada pogłowie bydła. Pogłowie owiec stabilne.

 

W piątek 27.01 GUS opublikował dane odnośnie pogłowia pogłowia bydła i owiec według stanu na początek grudnia 2011 r. Wskazują one na dosyć znaczny spadek liczebności stada bydła. Jednakże po raz pierwszy od czterech lat nie nastąpiła redukcja liczby owiec.

 

Po tym jak w pierwszej połowie 2011 r. pogłowie bydła lekko wzrosło, w drugiej połowie roku ponownie spadało. W pierwszym dniu grudnia wyniosło ono 5 500 tys. szt. i było najniższe od czterech lat. Spadek pogłowia na przestrzeni roku wyniósł 1,1 proc. Na pierwszy rzut wydaje się on niewielki, ale w przypadku bydła jest to znacząca zmiana - ostatnio tak szybko pogłowie obniżało się w 2006 roku.

 

Opublikowane przez GUS dane o pogłowiu bydła oznaczają prawdopodobnie jeszcze lepsze perspektywy dla producentów niż można się było wcześniej spodziewać, gdyż dane z czerwcowego badania pokazywały wzrost pogłowia. Dziś widać, że bydła jest mniej niż można było oczekiwać. Czynnik ten będzie podtrzymywał wysokie ceny żywca.

 

Odnośnie owiec dane GUS wskazują na zahamowanie trendu spadkowego pogłowia. Po raz pierwszy od końca 2007 roku pogłowie nie spadło. Wzrost jest jednak minimalny. W grudniu 2011 r. w kraju było 214,7 tys. owiec; o 0,5 proc. więcej niż rok wcześniej, kiedy pogłowie wynosiło 213,4 tys. sztuk. Na przestrzeni ostatnich czterech lat w naszym kraju ubyło 20 proc. (81 tys. szt.) owiec.

 

(Źróło: Bank BGŻ).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij