HACCP w mikroprzedsiębiorstwach - zmiany wymagań?Komisja Europejska zaproponowała wprowadzenie zmiany do art. 5 Rozporządzenia (WE) nr 852/2004 w sprawie higieny środków spożywczych. Zmiana wyłączyłaby mikroprzedsiębiorstwa (zatrudniające do 10 osób), prowadzące przede wszystkim bezpośrednią sprzedaż żywności końcowym klientom, z obowiązku ustanowienia, wdrożenia i utrzymywania stałych procedur opierających się na zasadach analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli (HACCP).Stowarzyszenie PFPŻ wyraża zaniepokojenie co do skutków wprowadzenia zmiany w brzmieniu proponowanym przez Komisję Europejską:
„Bez uszczerbku dla innych wymogów ustanowionych w niniejszym rozporządzeniu, ust. 1 nie ma zastosowania do przedsiębiorstw, które są mikroprzedsiębiorstwami w rozumieniu zalecenia Komisji 2003/361/WE z dnia 6 maja 2003 r., oraz których działalność polega przede wszystkim na bezpośredniej sprzedaży żywności końcowym klientom.”
Zdaniem PFPŻ tego typu propozycja zmiany zapisów Rozporządzenia powinna uwzględniać zróżnicowanie charakteru działalności mikro-przedsiębiorstw w aspekcie ich potencjalnego zagrożenia dla zdrowia konsumentów. Jak wiadomo, inne zagrożenia dla konsumentów może stanowić prowadzenie sklepiku handlującego opakowaną żywnościa, a inne produkcja wyrobów mięsnych w masarni czy przygotowywanie potraw w małym zakładzie żywienia zbiorowego. W związku z tym PFPŻ wnioskuje o wprowadzenie dodatkowych kryteriów odnoszących się do mikro-przedsiębiorstw, których proponowane wyłączenie miałoby dotyczyć.
Dodatkowo PFPŻ zwraca uwagę na trudności związane z monitorowaniem stanu zatrudnienia w przedsiębiorstwach. Istnieje niebezpieczeństwo, że po wprowadzeniu proponowanej przez Komisję Europejską zmiany, przedsiębiorcy sektora spożywczego prowadzący działalność gospodarczą jako mikro-przedsiębiorstwa nie będą dążyć do zwiększania zatrudnienia, aby uniknąć konieczności opracowania, wdrożenia i utrzymania stałych procedur opartych na zasadach systemu HACCP, a tym samym ponoszenia dodatkowych kosztów związanych z ich wdrożeniem.
Aktualnie obowiązujące zapisy Rozporządzenia (WE) 852/2004 wraz z wydanym przez Komisję Europejską „Zbiorem wytycznych w zakresie wdrażania procedur opartych na zasadach HACCP oraz ułatwień we wdrażaniu zasad HACCP w niektórych przedsiębiorstwach sektora spożywczego” dają mikro-przedsiębiorstwom znaczną elastyczność we wdrażaniu procedur opartych na wymaganiach systemu HACCP.
Stanowisko PFPŻ w tej sprawie zostało przekazane do Ministerstwa Zdrowia oraz do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
pełna lista aktualności
|