Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
UE – zmiana norm handlowych dla oliwy z oliwek
Komisja Europejska w rozporządzeniu WE/29/2012 z dnia 13 stycznia br. dokonała zmiany norm handlowych w odniesieniu do oliwy z oliwek.

Dla handlu detalicznego zaleca się etykietowane zamknięte opakowania o maksymalnej pojemności do 5 litrów. Jednakże w przypadku oliwy przeznaczonej do spożycia w placówkach żywienia zbiorowego (restauracje, szpitale, stołówki) państwa członkowskie mogą ustalić maksymalną pojemność opakowania powyżej 5 litrów.

 

Rozporządzenie definiuje opisy etykiet na opakowaniach oliwy oraz inne szczegółowe kwestie. Rozporządzenie wchodzi w życie 20 dnia po opublikowaniu, ale produkty które zostały legalnie wyprodukowane i oznakowane w Unii lub legalnie zaimportowane i dopuszczone do obrotu przed 1 lipca 2012 mogą być sprzedawane do chwili wyczerpania zapasów.

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: FAMMU na podst.: Dziennik Urzędowy UE


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij