Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Kolejny włoski ser w unijnym rejestrze ChNP
W dniu 23 grudnia 2011 r. w Dzienniku Urzędowym UE ukazało się rozporządzenie Komisji (UE) nr 1377/2011 z dnia 20 grudnia br. wpisujące do rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia (ChNP) nazwę "Salva Cremasco" - informuje FAMMU/FAPA.

Jest to ser stołowy, miękki, niegotowany, wytwarzany wyłącznie z pełnego mleka krowiego pochodzącego od krów ras hodowanych na obszarze geograficznym, Frisona italiana i Bruno alpina (północno-wschodnia część Włoch), których żywienie opiera się na zastosowaniu co najmniej 50% pasz pochodzących z upraw, które prowadzi się w gospodarstwie lub na obszarze produkcji sera.

Salva Cremasco dojrzewa przez co najmniej 75 dni, ma kształt równoległościanu o gładkich ścianach, którego bok ma wymiary 11-13 cm lub 17-19 cm; krąg jest prosty, o wymiarach 9-15 cm; masa produktu wynosi 1,3-1,9 kg lub 3-5 kg, plus/minus 10 %; delikatna skórka jest gładka, czasami z porostem pleśniowym, o średnio twardej konsystencji oraz charakterystycznej mikroflorze. W masie serowej znajdują się nieliczne nieregularnie rozmieszczone dziury, konsystencja jest zasadniczo zbita, krucha, bardziej miękka tuż pod skórką z uwagi na typowo dośrodkowy proces dojrzewania produktu, jego kolor jest biały, przechodzący w odcień słomkowożółty w miarę dojrzewania.

Smak sera „Salva Cremasco" jest związany z procesem dojrzewania i charakteryzuje się delikatnie słoną, a zwłaszcza lekko gorzką nutą, przypominającą smak trawy, wyczuwalną przy skórce. Zawartość tłuszczu w stosunku do zawartości suchej masy to min. 48 %.

 

(Źródło: FAMMU/FAPA).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij