Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Prezydent IZP: Wejście Rosji do WTO wpłynie pozytywnie na rynek zbóż
Wejście Rosji do WTO prawdopodobnie będzie działało stabilizująco na rynek zbóż - uważa Adam Tański, prezydent Izby Zbożowo-Paszowej.

- O cenach zbóż nie decyduje zbiór w kraju, ale poziom dostaw na rynek. Wejście do WTO spowoduje, że Rosja będzie musiała stosować zasady wynikające z przynależności do tej organizacji i to prawdopodobnie powinno działać stabilizująco na rynek. Natomiast zasadniczych zmian z tego powodu nie przewidujemy - mówi Adam Tański.

Przypomnijmy, że warunki członkostwa Rosji w Światowej Organizacji Handlu zostały oficjalnie zatwierdzone podczas 8. Konferencji Ministerialnej WTO, która odbywała się w dniach 15-17 grudnia 2011 r. w Genewie. Teraz rosyjski parlament musi ratyfikować porozumienie do 15 czerwca 2012 roku, a nowego członka Organizacja pozyska 30 dni po ratyfikacji.

Negocjacje z Moskwą trwały od 18 lat. Rosja była dotąd największą z gospodarek znajdujących się poza systemem Światowej Organizacji Handlu, zrzeszającym ponad 150 krajów.

W imieniu Unii Europejskiej bilateralne porozumienia z Rosją w tej sprawie podpisał wicepremier, minister gospodarki Waldemar Pawlak. Uzgodniono w nich między innymi zasady handlu usługami i surowcami z Federacji Rosyjskiej do Unii.

Jak oceniają eksperci, po akcesji Rosji do WTO, organizacja ta będzie miała wpływ na 97 proc. handlu świata. Wydarzenie to będzie też miało ogromne znaczenie dla polskich firm.

 

(Źródło: www.portalspozywczy.pl).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij