Dalszy wzrost cen skupu mleka w PolsceWysokie ceny zbytu artykułów mlecznych w kraju będące m.in. efektem osłabienia polskiej waluty, a co za tym idzie poprawy wyników eksportowych, zadecydowały o utrzymaniu wzrostowych tendencji cen skupu mleka. Z danych GUS wynika, że w listopadzie 2011 r. rolnicy otrzymywali przeciętnie 126,87 zł za hl surowca - 3% więcej niż w październiku i o ponad 10% stosunku do analogicznego okresu w 2010 roku.Tradycyjnie najwyższe ceny skupu mleka (ale też najszybszy przyrost względem października 2011 r.) odnotowano na Podlasiu (136,70 zł/hl). Wysoki poziom cen zaobserwowano również w województwie zachodniopomorskim (132,70 zł/hl) i lubuskim (133,42 zł/hl). Najmniej za surowiec płacono z kolei na Podkarpaciu (108,05 zł/hl) i w Małopolsce (111,90 zł/hl).
Oczekujemy, że dane odnośnie cen skupu mleka za grudzień będą wskazywać na dalsze podwyżki, aczkolwiek dynamika wzrostu może ulec wyhamowaniu ze względu na stabilizację cen zbytu przetworów mleczarskich obserwowaną w ciągu ostatnich tygodni.
Drożejący przez cały 2011 r. surowiec przełożył się przyspieszenie tempa wzrostu wolumenu skupu mleka. W listopadzie ub. r. mleczarnie zakupiły łącznie 707,0 mln l surowca, tj. wprawdzie o prawie 6% mniej niż w październiku (spadek sezonowy wynikający z mniejszej produkcji mleka w miesiącach zimowych), ale aż o ponad 8% więcej w relacji rocznej. Warto zwrócić uwagę, iż w poprzednich latach sezonowa obniżka skupu w listopadzie sięgała 10-12% wobec października.
Ogółem w okresie styczeń-listopad skup wyniósł 8251,3 mln l, tj. był o 3% wyższy (231,1 mln l) niż w tym samym czasie 2010 roku.
Stabilizacja światowych cen przetworów mleczarskich
Według danych Amerykańskiego Departamentu ds. Rolnictwa (USDA) w drugiej połowie grudnia 2011 r. ceny zbytu przetworów mleczarskich zarówno w Oceanii, jak i Europie Zachodniej, utrzymywały się na stabilnym poziomie. W Oceanii podwyżkę cen nominowanych w dolarach amerykańskich odnotowano w przypadku odtłuszczonego i pełnego mleka w proszku. W analizowanym okresie ceny eksportowe tych produktów osiągnęły poziom odpowiednio 3200-3700 USD/t fob i 3550-3800 USD/t, tj. o około 1% wyższy niż na początku grudnia. Masło z kolei potaniało o niespełna 1% do 3550-4000 USD/t.
W przypadku przetworów mleczarskich z krajów zachodnioeuropejskich w przeciągu dwóch tygodni masło potaniało o 1% do około 352 EUR/t fob. OMP podrożało średnio o 0,7% do 234 EUR/t fob, zaś PMP o 1% do 289 EUR/t fob.
Obecnie średnie ceny eksportowe mleka w proszku w Europie Zachodniej są jedynie nieznacznie wyższe niż przed rokiem, spadły natomiast ceny masła - o prawie 5% r/r. W rejonie Oceanii tańsze w relacji rocznej jest masło (o około 16%), natomiast OMP jest już o około 11% droższe.
(Źródło: Bank BGŻ).
pełna lista aktualności
|