Nowe produkty wpisane do rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznychZgodnie z rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) nr 1370/2011, które ukazało się w dniu 22 grudnia 2011 r., kiełbasa „Gornooryahovski Sudzhuk” została wpisana do rejestru produktów chronionych nazw pochodzenia (CHNP) oraz chronionych oznaczeń geograficznych (CHOG).„Gornooryahovski Sudzhuk” to spoista, zachowująca długo świeżość, surowa, suszona kiełbasa wytwarzana z naturalnego jelita wypełnianego maszynowo mieloną wołowiną. Przeznaczona jest do bezpośredniego spożycia. Kiełbasa posiada charakterystyczny, przyjemny posmak, jest dobrze przyprawiona, umiarkowanie słona i pozbawiona obcego smaku. Kiełbasa posiada charakterystyczny zapach, a wyraziste nuty odzwierciedlają charakterystyczną mieszankę przypraw ziołowych (zawierającą czarny pieprz, kminek i cząber). Produkcja kiełbas „Gornooryahovski Sudzhuk” odbywa się w warunkach typowych dla obszaru Gorna Orjachowica, leżącego w północnej Bułgarii, i wykorzystuje tradycyjne umiejętności miejscowej ludności. Zgodnie z rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) nr 1365/2011, które ukazało się w dniu 22 grudnia br. zatwierdzono nieznaczne zmiany elementów specyfikacji „Carne De Vacuno Del Pais Vasco/Euskal Okela” zarejestrowanej w rejestrze produktów chronionych nazw pochodzenia oraz chronionych oznaczeń geograficznych. Carne De Vacuno Del Pais Vasco/Euskal Okela to świeże mięso pochodzące z ras bydła tradycyjnie hodowanego w autonomicznym rejonie kraju Basków, w prowincjach Araba, Gipuzkoa oraz Bizaia. Ponadto zgodnie z rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) nr 1364/2011, które ukazało się w dniu 22 grudnia br. zatwierdzono nieznaczne zmiany elementów specyfikacji Speck Alto Adige/ Sudtiroler Markenspeck/Sudtiroler Speck zarejestrowanej w rejestrze produktów chronionych nazw pochodzenia oraz chronionych oznaczeń geograficznych. Jest to wędzony i suszony boczek wieprzowy z kością, wytwarzany w małych rzemieślniczych zakładach, wyrabiany w północnym regionie Włoch w Dolomitach.
Serwowany jest jako przystawka bądź przekąska, krojony w cienkie plastry lub w kostkę.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: Dziennika Urzędowego Unii Europejskiej
pełna lista aktualności
|