Opublikowane nowe rozporzadzenie unijne o znakowaniuW dniu dzisiejszym Dzienniku Urzędowym UE L 304 z 22.11.2011 r. zostało opublikowane rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004.Przepis ten wprowadza kilka nowych wymagań z zakresu znakowania produktów spożywczych i wszelkich przekazów dotyczących żywności:
Składniki odżywcze
Na etykietach obowiązkowo będzie się musiała znaleźć informacja o wartości odżywczej produktu. Zaprezentowane mają być dane o wartości energetycznej oraz o ilości tłuszczu, kwasów tłuszczowych nasyconych, węglowodanów, cukrów, białka i soli. Dane te należało będzie podać w przeliczeniu na 100 g/100 ml, a dodatkowo można będzie wyrazić jako procent wskazanego dziennego spożycia.
Podawanie informacji o wartości odżywczej nie będzie obowiązkowe w przypadku niektórych produktów żywnościowych, takich jak żywność nieprzetworzona (np. surowe mięso czy jabłka) czy produkty o niskiej wartości energetycznej (np. przyprawy, kawa, herbata itp.).
Tymczasowo przepisem tym nie będą objęte też napoje alkoholowe. Wyjątek ten zostanie zweryfikowany trzy lata po wejściu rozporządzenia w życie.
Informacje nie będą obowiązkowe także wtedy, gdy opakowanie jest bardzo małe (mniejsze niż 25 cm2). Natomiast niezależnie od wielkości opakowania należy na nim umieścić: nazwę, zawartość alergenów, ilość netto oraz datę przydatności do spożycia.
Nowe rozporządzenie mówi także, jak zaprezentować te informacje. Powinny one widnieć wszystkie w jednym, łatwym do ogarnięcia wzrokiem polu. Producenci mogą ponadto dobrowolnie zdecydować o powtórzeniu najważniejszych danych z przodu opakowania.
Czytelność
Konsumenci skarżyli się na nieczytelność informacji na opakowaniu. Aby temu zaradzić, nowe przepisy mówią, że informacje należy zaprezentować w sposób widoczny i czytelny, nie osłaniać ich hasłami ani innymi formami reklamy oraz wyraźnie skontrastować z tłem. Ustawodawca ustalił też minimalny rozmiar czcionki, której należy użyć na opakowaniu.
Kraj pochodzenia
Obecnie kraj pochodzenia należy podawać w przypadku wołowiny i cielęciny oraz kilku innych produktów, np. miodu, owoców czy oliwy z oliwek. Nowe rozporządzenie rozszerza ten wymóg na wieprzowinę, baraninę, mięso kóz oraz drób.
Alergeny
W porównaniu z obecnymi przepisami (obowiązującymi od 1990 roku) nowe rozporządzenie zaostrza wymogi co do informowania konsumentów o alergenach oraz niektórych substancjach powodujących nietolerancję żywnościową. Dotąd informacje te należało podawać na żywności opakowanej, teraz obowiązek ten będzie dotyczył także żywności nieopakowanej. Państwa członkowskie będą mogły zdecydować jedynie, w jakiej formie informacje te należy podać konsumentom (do tej pory decydowały, czy w ogóle należy to robić). Oznacza to, że wymóg będzie dotyczył również żywności sprzedawanej w restauracjach i innych placówkach żywieniowych. Bieżące dane wskazują, że 70% wstrząsów anafilaktycznych następuje po spożyciu posiłku poza domem.
Informację o alergenach trzeba będzie na etykiecie wyróżnić.
Nanoskładniki
Na liście składników żywności trzeba będzie zaznaczyć obecność nanoskładników.
Rzetelna informacja i imitacje produktów
Zaostrzono przepisy o rzetelności informacji. Zostały nimi objęte tzw. imitacje produktów żywnościowych, czyli wyroby wytworzone ze składników innych, niż należało by się spodziewać (np. „ser” wyprodukowany z tłuszczów roślinnych).
Obowiązywanie rozporządzenia
Rozporządzenie wejdzie w życie 20-go dnia licząc od daty publikacji, ale producenci będą mieli trzy lata, by się do niego dostosować. Znakowanie wartością odżywczą zacznie obowiązywać w ciągu pięciu lat od wejścia rozporządzenia w życie.
pełna lista aktualności
|