Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
UE – międzynarodowe porozumienie w sprawie kakao ratyfikowane
UE postanowiła podpisać ratyfikowane w czerwcu 2010 r. Międzynarodowe porozumienie w
sprawie kakao. Porozumienie z 2011 r. będzie obowiązywać do końca września 2012 r.


Nowe porozumienie wejdzie w życie po tej dacie, o ile zostanie ono ratyfikowane przez pięć krajów, których łączny eksport ziarna kakao wynosi 80%, i krajów, które sprowadzają 60% ziarna. Wg danych KE, import do UE przekracza połowę światowego przywozu kakao. Wywóz z Wybrzeża Kości Słoniowej stanowi zaś około 38% eksportu ogółem, z Ghany 1/5, a z Indonezji około 16%.

 

Nowe porozumienie ma ożywić sektor i zapewnić większa przejrzystość rynku. Międzynarodowa Organizacja Kakao ICCO powoła specjalną komisję statystyczną, która będzie badać poziom handlu, produkcji i ceny. W jej skład wejdą zarówno przedstawiciele producentów, jak i importerów oraz organizacje pozarządowe i prywatne koncerny. Porozumienie ma także zapewnić lepsze ceny małym producentom.

 

Źródło: FAPA/FAMMU na podstawie Dz.U. UE, ipsiternational.org


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij