Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Według ekspertów z DG AGRI przerób rzepaku w UE w sezonie 2011/2012 obniży się o blisko 5% względem sezonu poprzedniego; spadnie produkcja oleju rzepakowego oraz śruty rzepakowej
W październiku br. eksperci z DG AGRI (Komisja Europejska) opublikowali raport nt. perspektyw krótkookresowych na rynku zbóż, oleistych, mięsa i mleka (Short term outlook for arable crop, meat and dairy markets).

Autorzy raportu szacują powierzchnię upraw roślin oleistych w UE w sezonie 2011/2012 na poziomie 11,4 mln ha. W stosunku do sezonu 2010/2011 oznacza to wzrost przekraczający 3%. Produkcja oleistych ogółem we Wspólnocie będzie jednak niższa niż w sezonie 2010/2011 i może wynieść 28,1 mln (obniżka o 2%).

 

Spadek produkcji jest  przede wszystkim konsekwencją niższych zbiorów rzepaku (o 7% r/r do 19 mln t) oraz soi (o 1% do 1 mln t); w przypadku słonecznika oczekuje się bowiem wyższej produkcji (o 12%, do 7,9 mln t).

 

Pomimo prognozowanego wzrostu importu, zużycie oleistych w UE w bieżącym sezonie 2011/2012 najprawdopodobniej obniży się względem sezonu 2010/2011. Eksperci z DG AGRI szacują je na poziomie 43,7 mln t (44,1 mln t w sezonie 2010/2011).

 

W największym stopniu obniży się przerób rzepaku, z 22,3 mln t w sezonie 2010/2011 do 21,3 mln t. W bieżącym sezonie produkcja oleju rzepakowego może wynieść 8,7 mln t (w sezonie 2010/2011 wyniosła 9,1 mln t), natomiast produkcja śruty rzepakowej 12,1 mln t (12,7 mln t).

 

Zapasy końcowe oleistych ogółem w bieżącym sezonie 2011/2012 najprawdopodobniej obniżą się względem sezonu poprzedniego. W przypadku rzepaku prognozuje się, że mogą one wynieść 1 mln t wobec 1,3 mln t w sezonie 2010/2011.

 

 

(Źródło: Bank BGŻ).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij