UE: Wstępna propozycja zmian w sektorze cukru po 2015 r.Komisja Europejska przedstawiła wstępny projekt zmian Wspólnej Organizacji Rynków Rolnych po 2013 r. W przypadku rynku cukru obecne uregulowania wygasają w październiku 2015 r. - informuje FAMMU/FAPA na podstawie KE.Wbrew wcześniejszym przeciekom w propozycji nie znalazł się zapis o wydłużeniu o jeden rok rozliczeniowy obowiązywania systemu kwot produkcyjnych dla cukru i izoglukozy oraz ceny minimalnej dla kwotowych buraków cukrowych.
Najważniejszymi założeniami propozycji zmian w sektorze cukru są: 1) zniesienie kwot produkcyjnych na cukier w październiku 2015 r.; 2) zniesienie ceny minimalnej na buraki cukrowe w październiku 2015 r.; 3) wprowadzenie obligatoryjnych umów kontraktacyjnych na buraki cukrowe; 4) utrzymanie cen referencyjnych na obecnym poziomie (404,4 EUR/t dla cukru białego i 335,2 EUR/t dla cukru surowego); 5) sezon na rynku cukru będzie trwał od 1 października do 30 września następnego roku (bez zmian); 6) cukier biały zostanie objęty systemem dopłat do prywatnego przechowywania; 7) dla produktów z sektora cukrowniczego objętego uregulowaniami tego rynku (np. cukier biały, izoglukoza, syrop inulinowy itp.) mogą zostać przyznane refundacje eksportowe, o ile będzie wymagać tego sytuacja rynkowa, refundacje mają dotyczyć produktów zarówno w stanie przetworzonym, jak i nieprzetworzonym; 8) Finlandia może przyznać tamtejszym plantatorom osobną krajową pomoc w wysokości nie wyższej niż 350 EUR/ha; 9) sztuczny miód (CN 1702 90 60 begin_of_the_skype_highlighting 1702 90 60 end_of_the_skype_highlighting) przestanie być objęty regulacjami rynku cukru; 10)w przypadku możliwości wystąpienia zaburzenia rynku wspólnotowego Komisja, na wniosek kraju członkowskiego, może podjąć decyzję o zawieszeniu mechanizmu uszlachetniania czynnego. Obowiązkowe umowy kontraktacyjne mają zawierać warunki zakupu, dostawy, odbioru i transportu.
ceł dodatkowych będzie najprawdopodobniej działał w ten sam sposób, co obecnie. Trudno oczekiwać przywrócenia refundacji eksportowych dla cukru - Unia odchodzi od tego typu wsparcia. Jednak zniesienie kwot produkcyjnych i ceny minimalnej na buraki cukrowe sprawi, że cukier z UE przestanie być w jakikolwiek sposób subsydiowany, co oznacza, że teoretycznie UE mogłaby dopłacać do eksportu 1,37 mln ton rocznie, czyli do limitu WTO. O pieniądze na takie działanie będzie jednak raczej dość trudno.
Zniesienie kwotowania produkcji zaowocuje także najprawdopodobniej zniesieniem kwot eksportowych na cukier pozakwotowy (formalnie takiego cukru i tak nie będzie, ale eksport jako taki nie powinien być limitowany).
Na razie brak szczegółów dotyczących funkcjonowania systemu dopłat do prywatnego przechowalnictwa. Prawdopodobnie zostanie ono oparte na cenie referencyjnej.
(Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie KE).
pełna lista aktualności
|