Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Cukier mocno potaniał. Analitycy spodziewają się dalszych zniżek
Ceny cukru spadły w ciągu ostatnich dwóch miesięcy o ponad 20 proc. Bezpośrednią przyczyną spadków notowań surowca, były nastroje na rynkach finansowych, które ze względu na duży udział inwestorów niekomercyjnych silnie wpływają na krótkoterminową sytuację na rynku cukru - czytamy w serwisie parkiet.com.

Według analityków X-Trade Brokers, pomimo ostatniej korekty, z perspektywy ostatnich 10 lat notowania cukru cały czas znajdują się na bardzo wysokich poziomach.

Przewidują oni, że w perspektywie kilku kolejnych miesięcy najbardziej prawdopodobnym scenariuszem jest spadek cen i ich stabilizacja w okolicach 20-25 USD za 100 funtów surowca. Za takim scenariuszem przemawia silne wykupienie rynku przez spekulantów, których duża część może chcieć zamykać pozycje w przypadku kontynuacji korekty na całym rynku surowców.

Natomiast w długim okresie, 1-2 lat, zakładając brak problemów z pogodą w krajach największych producentów, scenariuszem bazowym jest silniejszy wzrost podaży niż popytu surowca. Drugi sezon z rzędu z rekordowymi cenami, wzrost areałów uprawowych na całym świecie oraz wyhamowanie tempa wzrostu konsumpcji pod wpływem wysokich cen i pogorszenia koniunktury powinny sprzyjać odbudowie zapasów cukru w najbliższych latach - czytamy w serwisie parkiet.com.

 

(Źródło: Parkiet.com, X-Trade Brokers).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij