Nowe przepisy dotyczące etykietowania świeżego mięsaUnia przyjęła obowiązkowe przepisy dotyczące umieszczania na etykietach kraju pochodzenia w odniesieniu do świeżej wieprzowiny, mięsa baraniego i koziego oraz mięsa drobiowego.Rozporządzenie w tej sprawie wejdzie w życie 20 dni po opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym UE (prawdopodobnie pod koniec listopada br). Większość nowych przepisów zacznie obowiązywać trzy lata po ich publikacji, co oznacza, że wiele z nich nie będzie stosowana do listopada 2014.
Obecnie umieszczanie kraju pochodzenia na etykietach jest obowiązkowe dla świeżej wołowiny, co wprowadzono w czasie kryzysu BSE (tzw. choroba szalonych krów), jak również dla owoców i warzyw, miodu oraz oliwy z oliwek. Ponadto Komisja Europejska ma czas do grudnia 2014 roku na ocenę możliwości zastosowania podobnych oznaczeń w przypadku mięsa użytego jako składnik, innych gatunków mięsa, świeżego mleka, mleka jako składnik, nieprzetworzonej żywności, produktów jednoskładnikowych oraz składników, które stanowią ponad 50% składu produktu.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: Komisji Europejskiej
pełna lista aktualności
|