Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Rośnie produkcja bydła w krajch UE
Według Komisji Europejskiej w I połowie 2011 roku produkcja bydła w sztukach w krajach Wspólnoty (UE-27) zwiększyła się o 1,5 proc. w stosunku do analogicznego okresu sprzed roku - podaje FAMMU/FAPA na podst.: Komisji Europejskiej.

Produkcja w „starych" krajach UE wzrosła także o 1,5 proc., natomiast w UE-10 (kraje przyjęte do Unii w 2004 roku) zwyżkowała o 1,4 proc. W krajach UE-2 (Bułgaria i Rumunia przyjęte do UE w 2007 roku) produkcja tych zwierząt obniżyła się o 0,4 proc.

W omawianym okresie więcej bydła wyprodukowali m.in. Brytyjczycy (+10,0 proc.), Bułgarzy (+9,3 proc.) Belgowie (+9,0 proc.), Cypryjczycy (+6,3 proc.), Finowie (+5,8 proc.), Francuzi (+4,7 proc.), Polacy (+4,5 proc.) oraz Duńczycy (+3,0 proc.).

Największą dynamikę spadku produkcji zanotowano na Malcie (-32,1 proc.), na Słowacji (-14,2 proc.), w Estonii (-13,8 proc.), w Luksemburgu (-9,5 proc.), na Litwie (-6,7 proc.), w Irlandii (-4,3 proc.), we Włoszech (-4,2 proc.), w Rumunii (-2,2 proc.), w Szwecji (-2,1 proc.) oraz na Węgrzech (-2,0 proc.).

 

(Źródło: FAMU/FAPA).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij