Przegląd prawodawstwa w zakresie ogólnych wymagań dotyczących znakowania żywnościW Komisji Europejskiej trwają dyskusje na temat możliwości uproszczenia i usystematyzowania przepisów dotyczących znakowania żywności. Jest to kontynuacja prac rozpoczętych publikacją dokumentu DG SANCO "Labelling: Competetiveness, Consumer Information and Better Regulation for the EU".Stowarzyszenie “Polska Federacja Producentów Żywności” z zadowoleniem przyjmuje działania Komisji, mające na celu uproszczenie i ujednolicenie przepisów wspólnotowych dotyczących znakowania. Jednakże niepokój przemysłu budzi pojawienie się w trakcie prowadzonych dyskusji propozycji rozważenia możliwości wprowadzenia wymagania dotyczącego umieszczania nazwy produktu na wszystkich stronach opakowania, gdzie pojawiają się informacje dotyczące produktu zarówno w formie tekstu jak i grafiki.
PFPŻ stoi na stanowisku, iż umieszczanie nazwy produktu na wszystkich stronach opakowania, wobec obecnych trendów zmierzających do rozbudowywania wszelkiego rodzaju informacji przeznaczonych dla konsumenta stanowiłoby ograniczenie miejsca potrzebnego do przekazania nabywcom pozostałych informacji wymaganych przepisami prawnymi. Ponadto wprowadziłoby to ogromne utrudnienie podczas projektowania opakowań, zwłaszcza wielojęzycznych, na których muszą być zawarte przynajmniej listy składników we wszystkich językach. Powtarzanie nazwy produktu na wszystkich stronach opakowania niejednokrotnie odbywałoby się kosztem czytelności pozostałych informacji. Niewykluczone, że w takiej sytuacji konieczna byłaby redukcja liczby języków, co w efekcie pociąga za sobą wzrost cen materiałów opakowaniowych i przekłada się na cenę wyrobu finalnego.
M.T.
pełna lista aktualności
|