Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Niższa jakość azjatyckich zbiorów kakao
W czwartek traderzy informowali, że zbiory kakao na indonezyjskiej wyspie Sulawesi, gdzie zlokalizowane są największe uprawy, są już w toku, a większa liczba zebranych ziaren wskazuje na ich niższą jakość - informuje onet.pl za Reuters.

Z kolei ekstremalne warunki pogodowe mogą się odbić negatywnie na kolejnych zbiorach, które powinny mieć miejsce w dalszej części roku.

Mniejsze dostawy sugerują jednocześnie, że odbiorcy zmniejszają zakupy, aby załagodzić skutki dużej podaży masła kakaowego, ponieważ relacja ceny kluczowych składników czekolady pozostaje na londyńskiej giełdzie kontraktów futures na 9-letnim minimum w okolicach 1,10.

Eksport kakao z Indonezji, trzeciego co do wielkości producenta na świecie po Wybrzeżu Kości Słoniowej i Ghanie, może spaść w tym roku o 40 proc. z powodu zabójczego grzyba, który dziesiątkuje uprawy.

Choć popyt na masło kakaowe jest słaby, to rynek ma się dobrze dzięki kakao w proszku, którego cena w południowo-wschodniej Azji utrzymuje się na stabilnym poziomie 5,2-5,5 tys. dolarów za tonę.

W środę w Londynie cena jednej tony odmiany kakao o nazwie Liffe podskoczyła o 13 funtów do kwoty 1,909 tys. funtów. 

 

(Źródło:onet.pl za Reuters)


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij