Już 21. grecki ser w unijnym rejestrze CHNPW dniu 3 sierpnia 2011 r. w Dzienniku Urzędowym UE ukazało się rozporządzenie Komisji (UE) nr 766/2011 z dn. 29 lipca br. wpisujące do rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia (ChNP) nazwę „Xygalo Siteias״. Specyficzny charakter produktu wynika ze ścisłego związku z obszarem geograficznym, specjalnej techniki produkcji i mleka o szczególnych cechach - informuje FAMMU/FAPA.„Xygalo Siteias״ jest serem powstałym w wyniku zakwaszania mleka.
Produkowany jest z mleka koziego lub owczego, bądź ich mieszanki pochodzącego od ras hodowanych na terenie greckich gmin Sitia, Makry Yialos, Itanos, Lefki na wschodnim krańcu wyspy Kreta. Ich specyficzne żywienie, zagwarantowane przez obecność rodzimych i aromatycznych roślin na naturalnych użytkach zielonych nadaje mleku szczególne cechy organoleptyczne, które zapewniają wyprodukowanemu serowi jego charakterystyczny smak.
Produkowany wyłącznie w Sitii, Xygalo Siteias jest białym serem o ciastkowej lub ziarnistej konsystencji i pozbawiony jest skórki, ma bogaty, kwaskowaty, lekko słony i świeży smak i charakterystyczny zapach. Ser ten zawiera od 33 do 46 proc. tłuszczu w suchej masie, minimalna zawartość białka to 31,5 proc. a maksymalna zawartość soli określona jest na poziomie 1,5 proc. Najwyższa dopuszczalna wilgotność Xygalo Siteias wynosi 75 proc.
Jest to 21 grecki ser, któremu nadano status CHnP. Rozporządzenie wchodzi w życie 20 dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
(Źródło: FAMMU/FAPA).
pełna lista aktualności
|