Era taniego cukru już się skończyłaSzef KSC szacuje, że godziwa cena za cukier w UE w tym sezonie i kolejnych latach powinna się mieścić w przedziale 600-700 EUR za tonę. Do tego należy jeszcze doliczyć około 50 EUR premii za obsługę klienta - czytamy w Pulsie Biznesu.Marcin Kulicki, prezes Krajowej Spółki Cukrowej twierdzi, ze w tym roku w pełni uwidoczniły się efekty reformy rynku cukru w UE. Okazało się, że ustalone przez Brukselę limity produkcyjne są niewystarczające, przez co na rynku unijnym pojawiły się duże niedobory cukru, co w połączeniu z kiepskimi prognozami produkcji cukru na innych kontynentach wywindowało jego ceny na świecie do zaskakująco wysokiego poziomu 750-800 USD za tonę - informuje pb.pl.
Jego zdaniem jednak firmy spożywcze nie powinny się obrażać z powodu wysokiego wzrostu cen cukru w tym sezonie, bo są ku temu powody.
Jak informuje pb.pl przedsiębiorcy kupujący cukier hurtowo twierdzą jednak zgodnie, że 700 EUR za tonę cukru to zbyt wiele. Zdaniem Andrzeja Gantnera, dyrektora Polskiej Federacji Producentów Żywności, z punktu widzenia firm spożywczych drogi cukier znacząco wpływa na pogorszenie się ich konkurencyjności.
(Źródło: Puls Biznesu).
pełna lista aktualności
|