Eksportujemy coraz więcej wieprzowinyOd stycznia do maja państwa członkowskie UE wyeksportowały łącznie 1 mln 229 tys. ton mięsa wieprzowego, czyli aż o 30,8 proc. więcej niż w analogicznym okresie 2010 roku - podaje FAMMU/FAPA.Dostawy do Rosji zwiększyły się o 8 proc. do 341,7 tys. ton, natomiast eksport do Hongkongu oraz do Chin wzrósł odpowiednio o 15 proc. do 200,3 tys. ton oraz o 47 proc. do 102,9 tys. ton.
Zwiększyła się także unijna sprzedaż wieprzowiny do Japonii (o 13 proc. do 100,8 tys. ton), a także do Korei Południowej (o 127 proc. do 98,4 tys. ton), na Filipiny (o 19 proc. do 45,6 tys. ton) oraz na Białoruś (o 103 proc. do 35,9 tys. ton).
Mniej wieprzowiny trafiło z UE na Ukrainę (spadek o 34 proc. do 30,3 tys. ton).
(Źródło: FAMMU/FAPA / portalspozywczy.pl)
pełna lista aktualności
|