Trzy nowe produkty z chronioną nazwą pochodzeniaKomisja Europejska zarejestrowała w rejestrze chronionych nazw pochodzenia (ChNP) i chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG) trzy nowe produkty. Dwa z nich pochodzą z Francji zaś trzeci z Grecji - informuje www.farmer.pl.Pierwszy produkt pochodzącay z Francji to - Boeuf de Vendée. Jest to
mięso wołowe, a okres dojrzewania wynosi co najmniej 10 dni i gwarantuje
kruchość mięsa. Mięso Boeuf de Vendée charakteryzuje się żywym
czerwonym kolorem, kruchością i delikatnością oraz delikatnym i
przyjemnym smakiem wołowiny. Do produkcji Boeuf de Vendée wykorzystuje
się rasy mięsne czyste lub ich krzyżówki, a także krzyżówki matek ras
mieszanych z ojcami ras mięsnych. Kolejny produkt również pochodzący z
Francji i również związany z przetwórstwem mięsnym to Porc d'Auvergne.
Zwierzęta objęte nazwą Porc d'Auvergne to świnie hodowane na wolnym
wybiegu, których mięso jest zwarte, o jednorodnym czerwonym kolorze, ani
jasnym, ani ciemnym, a tłuszcz resztkowy ze słoniny jest biały i
zwarty. Po ugotowaniu mięso Porc d'Auvergne jest miękkie i soczyste, ma
przyjemny smak typowy dla dobrej wieprzowiny. Uboju świń Porc d'Auvergne
dokonuje się w wieku co najmniej 26 tygodni. Masa tusz bezpośrednio po
uboju wynosi co najmniej 75 kg. Zawartość mięsa w tuszy wynosi 53-64
proc. Porc d'Auvergne wprowadza się do obrotu w postaci całych tusz,
półtusz, w ilościach półhurtowych po rozbiorze zasadniczym lub
dodatkowym oraz w porcjach przeznaczonych dla konsumentów. Może być
sprzedawane świeże lub mrożone. Ostatni z trzech produktów to
pochodzący z Grecji ser o nazwie - Xygalo Siteias. Jest produktem
powstałym w wyniku zakwaszenia mleka. Ma białą barwę, konsystencję
ciastowatą lub ziarnistą i pozbawiony jest skórki. Ma świeży,
kwaskowaty, lekko słony smak i przyjemny, charakterystyczny zapach.
Maksymalna wilgotność wynosi 75 %, a maksymalna zawartość soli - 1,5 %.
Zawartość tłuszczu w suchej masie wynosi od 33 do 46 %, a minimalna
zawartość białka to 31,5 %. Xygalo Siteias produkowany jest z
mleka koziego lub owczego bądź ich mieszanki, jeśli ilość mleka koziego
jest niewystarczająca, przy czym zawartość tłuszczu w mleku owczym jest
dostosowywana, tak aby zawartość tłuszczu w produkcie końcowym nie
przekraczała 46 % (w suchej masie).
(Źródło:www.farmer.pl)
pełna lista aktualności
|