Ceny OMP obniżyły się średnio o ponad 7 proc.W czerwcu br. opracowany przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) indeks światowych cen przetworów mlecznych (odtłuszczone mleko w proszku-OMP, pełne mleko w proszku-PMP, masło, sery i kazeiny) ukształtował się na poziomie 232 punktów, tj. zbliżonym do majowego (231 punktów) i nadal niższym od rekordów ustanowionych w listopadzie 2007 roku (268,6 punktów). Oznacza to, iż w czerwcu br. ceny monitorowane przez FAO były o 132 proc. wyższe niż przeciętnie w latach 2002-2004 i o 104 proc. w ujęciu realnym - informują analitycy BGŻ.Warto jednak zwrócić uwagę, iż praktycznie do końca 2006 r. były one stosunkowo stabilne, a silne wzrosty nastąpiły dopiero na przełomie 2007 i 2008 r., po czym artykuły mleczne zaczęły gwałtownie tanieć. Odwrócenie spadkowej tendencji nastąpiło w miesiącach letnich 2009 roku. W rezultacie od sierpnia 2009 r. do czerwca br. przetwory mleczarskie podrożały o 79%.
W samym czerwcu ceny OMP i kazein wzrosły o 5% w relacji miesięcznej, PMP potaniało o 3%, zaś ceny masła i serów utrzymały się na poziomie z maja br.
Dane USDA (Amerykański Departament ds. Rolnictwa) wskazują natomiast, iż na przełomie czerwca i lipca br. przeważały już spadkowe tendencje cen. W portach Oceanii średnie ceny pełnego mleka w proszku obniżyły się o ponad 2% wobec końca ubiegłego miesiąca do 3625-4100 USD/t, masła o ponad 1% do 4300-5050 USD/t, zaś mleka odtłuszczonego pozostały niezmienione.
Wyniki ostatniej aukcji kontraktów terminowych organizowanej na platformie GlobalDairyTrade przez Fonterrę mogą sugerować, iż w kolejnych miesiącach spadki te będą kontynuowane. W dniu 5 lipca notowania mleka w proszku osłabiły się o 7% wobec poprzedniej edycji, kształtując się w odniesieniu do PMP na średnim poziomie 3638 USD/t, tj. o 27% niższym niż przeciętnie w lutym/marcu br.
Ceny OMP obniżyły się w jeszcze większym stopniu -- średnio o ponad 7%, zaś w przypadku najbliższego kontaktu (wrzesień 2011 r.) aż o 15%. Kontrakty na dostawę w 2012 r. zachowywały się znacznie bardziej stabilnie -- spadki nie przekroczyły 1%.
(Źródło: Bank Gospodarki Żywnościowej).
pełna lista aktualności
|