39-proc. wzrost indeksu cen żywnościIndeks cen żywności na świecie w czerwcu 2011 r. wyniósł 233,8 pkt., wobec 231,4 pkt. w maju 2011 r. po rewizji w dół o 1 pkt. - podała w czwartek na stronie internetowej Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO). W ciągu roku indeks wzrósł o 65,75 pkt, czyli o 39 proc.- Znaczny wzrost międzynarodowych cen cukru w dużym stopniu przyczynił się do czerwcowego odczytu indeksu. Globalne ceny produktów mlecznych nieznacznie wzrosły w czerwcu, a ceny mięsa były stabilne. Spośród głównych zbóż, ceny pszenicy spadły najbardziej, a ryżu wzrosły. Wśród olejów i tłuszczów ceny oleju sojowego były stabilne, a oleju palmowego osłabły - napisano w komunikacie.
Indeks cen żywności w lutym osiągnął poziom 238 pkt., co jest historycznym szczytem.
Indeks
cen żywności (Food Price Index) to średnia indeksów cen mięs, nabiału,
zbóż, olei i tłuszczów oraz cukru, ważona według ich udziału w eksporcie
w latach 2002-04.
Źródło: PAP
pełna lista aktualności
|