Rosyjski drób zaleje Europę?Rosjanie przygotowują się do rozpoczęcia wysyłek drobiu do UE. W tym celu dostosowują krajowy system kontroli jakości do standardów unijnych - donosi FAMMU/FAPA na podst. World Poultry.
W ciągu ostatnich 5 lat produkcja drobiu w Rosji wzrosła aż o 75 proc.
W połowie czerwca br. eksperci z Biura ds. Żywności
i Weterynarii Dyrekcji Generalnej Komisji Europejskiej ds. Zdrowia i
Ochrony Konsumentów (DG SANCO) skontrolowali rosyjski system nadzoru
produkcji mięsa drobiowego, przeznaczonego do eksportu do UE.
Jak
wskazują eksperci FAMMU/FAPA, specjaliści z SANCO odbyli wizyty w dwóch
zakładach przetwórczych, w gospodarstwie hodowlanym drobiu, w
Międzyregionalnym Laboratorium Weterynaryjnym oraz w Centralnym Naukowym
Laboratorium Weterynaryjnym w Rosji. Inspektorzy podkreślili
osiągnięcie przez Rosjan znacznego postępu oraz wypełnienie zaleceń z
poprzedniej kontroli. Niektóre zalecenia zostały już w pełni wdrożone, a
inne znajdują się obecnie w kończonym stadium implementacji.
W
ciągu miesiąca DG SANCO przedstawi stronie rosyjskiej projekt raportu z
przeprowadzonego audytu. W ciągu ostatnich 5 lat produkcja drobiu w
Rosji wzrosła o 75 proc., w 2010 r. rosyjskie białe mięso trafiło na
rynki krajów Azji Południowo-Wschodniej. Eksperci przewidują, że wzrost
krajowej produkcji pozwoli Rosjanom na zwiększenie potencjału
eksportowego w latach 2012-2013 - podaje w komunikacie FAMMU/FAPA.
Źródło: FAMMU/FAPA
pełna lista aktualności
|