Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Seminarium "Nowe przepisy Żywnościowe - konsekwencje dla przemysłu spożywczego"
W dniu 8 grudnia 2006 r. w Warszawie odbyło się Seminarium zorganizowane przez Stowarzyszenie „Polska Federacja Producentów Żywności”, poświęcone zmianom przepisów żywnościowych.

W pierwszej części Seminarium, Pani Katarzyna Poskoczym z Departamentu Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku Głównego Inspektoratu Sanitarnego omówiła zagadnienia dotyczące nowej ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Podczas dyskusji poruszano tematy związane m.in. z zatwierdzaniem i rejestracją zakładów, graniczną kontrolą sanitarną, znakowaniem towarów, karami grożącymi podmiotom działającym na rynku spożywczym, odpowiedzialnością producentów oraz funkcjonowaniem systemu RASFF.


Wystąpienie Katarzyny Poskoczym z Departamentu Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku Głównego Inspektoratu Sanitarnego.

Spodziewane zmiany przepisów z zakresu stosowania oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych na opakowaniach wyrobów, w reklamie oraz w innych formach prezentacji produktów spożywczych omówił Pan dr n. med. Janusz Ciok z Instytutu Żywności i Żywienia. Przedmiotem prezentacji było Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady, które zostanie opublikowane na przełomie 2006/2007r. i zacznie obowiązywać po pięciu miesiącach od opublikowania.  Szczególne zainteresowanie wzbudziły zasady funkcjonowania dotychczasowych oświadczeń w okresach przejściowych przewidzianych w Rozporządzeniu, a także sposób rejestracji oświadczeń i proces tworzenia tzw. profili składników odżywczych żywności.


Dr Janusz Ciok w trakcie wystąpienia

W seminarium uczestniczyli przedstawiciele trzydziestu firm, w tym producenci suplementów diety oraz środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego.

W 2007 r. Stowarzyszenie „Polska Federacja Producentów Żywności” planuje zorganizowanie kolejnych seminariów, których celem będzie  przedstawienie  krajowych przepisów wykonawczych oraz aktualnych prac parlamentu Europejskiego nad nowymi rozporządzeniami dla sektora spożywczego.

 


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij