Nowe przepisy UE w zakresie bezpieczeństwa żywnościPod koniec grudnia 2005 światło dzienne ujrzały długo przygotowywane przepisy UE w zakresie kryteriów mikrobiologicznych oraz uzupełniające pakiet rozporządzeń higienicznych z 2004 roku.Z oficjalnej strony internetowej Komisji Europejskiej można już pobrać polskie wersje nowych rozporządzeń dotyczących higieny żywności:
-
Rozporządzenie Komisji WE nr 2074/2005 z dnia 5 grudnia 2005 r. ustanawiające środki wykonawcze w odniesieniu do niektórych produktów objętych rozporządzeniem (WE) nr 853/2004 i do organizacji urzędowych kontroli na mocy rozporządzeń (WE) nr 854/2004 oraz (WE) nr 882/2004, ustanawiające odstępstwa od rozporządzenia (WE) nr 852/2004 i zmieniające rozporządzenia (WE) nr 853/2004 oraz (WE) nr 854/2004 http://europa.eu.int/eur-lex/lex/LexUriServ/site/pl/oj/2005/l_338/l_33820051222pl00270059.pdf
Są to rozporządzenia, a zatem w państwach członkowskich obowiązują bez konieczności wdrażania do narodowego ustawodawstwa.
pełna lista aktualności
|