Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Minister rolnictwa: rynek cukru w UE mógłby zostać uwolniony
Minister rolnictwa Marek Sawicki ocenia, że rynek cukru w Unii Europejskiej mógłby zostać całkowicie uwolniony, na wzór rynku mleka. Jego zdaniem, ostatnie wzrosty cen cukru w sklepach to efekt m.in. paniki.

- Od 2015 r. nie będzie już kwot mlecznych, rynek będzie całkowicie uwolniony. Podobną drogę możemy przejść w wypadku cukru: najpierw podnośmy o 10-20 proc. kwoty cukru, a potem może całkowicie uwolnijmy ten rynek - mówi minister rolnictwa w rozmowie z serwisem gazeta.pl.

Przypomina on, że w tym roku złożył dwa wnioski do Komisji Europejskiej o sprzedaż na jednolitym rynku cukru tzw. pozakwotowego bez kar. Komisja przychyliła się do wniosku i od 1 marca wolno sprzedać bez kar 500 tys. ton takiego cukru. Marek Sawicki wnioskował także o zwiększenie limitu produkcji cukru na następny sezon o 15 proc.

Minister rolnictwa podkreślił, że reforma rynku cukru powinna być dla Europy lekcją. - Warto przy kolejnych reformach pomyśleć o samowystarczalności w produkcji żywności - mówi minister.

Zdaniem ministra, w innych krajach Unii nie było takiej paniki w sklepach, jaka miała miejsce w Polsce. - NRD-owcy już zapomnieli socjalizm, my ciągle zbyt dobrze pamiętamy PRL. Ulegliśmy panice, że będą braki. Co teraz z tym cukrem zrobią ci, którzy go kupili po 6-7 zł za kg? W okresie robienia przetworów on na pewno będzie już znacznie tańszy - ocenia Marek Sawicki w wywiadzie dla gazeta.pl.

(Źródło: gazeta.pl).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij