Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Żywność, żywienie i bezpieczeństwo konsumenta wiodącymi tematami Kongresu Konfederacji Przemysłu Żywności i Napojów UE (CIAA) – 26 i 27 październik 2006 r. w Brukseli.
Kongres stanowił niepowtarzalną okazję zapoznania się z najnowszymi strategiami dotyczącymi zdrowia i ochrony konsumentów na świecie i UE ze szczególnym uwzględnieniem bezpieczeństwa żywności i zagadnień związanych z implementacją strategii WHO dotyczącej diety, aktywności fizycznej i zdrowia. Prelegentami byli zarówno wysokiej rangi urzędnicy Unii Europejskiej (w tym Komisarz ds. Zdrowia i Ochrony Konsumentów), jak i instytucji zajmujących się tematyką żywności i zdrowia ( w tym Dyrektor WHO na Europę).
Wykład otwierający Kongres wygłosił prof. Andrzej Babuchowski - podsekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi i koordynator Polskiej Platformy Technologicznej.


Otwarcia kongresu dokonał Jean Martin – prezes Konfederacji Przemysłu Żywności i Napojów UE oraz reprezentant Polski, prof. Andrzej Babuchowski – podsekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. (treść prezentacji dostępna tutaj). W obu wystąpieniach podkreślono konieczność ścisłej współpracy pomiędzy przemysłem a światem nauki, organizacjami konsumenckimi, politykami i administracją oraz mediami na rzecz wypracowania jak najefektywniejszych rozwiązań w zakresie zapobiegania rozwojowi chorób cywilizacyjnych. Profesor Babuchowski podkreślił wagę platform technologicznych jako instrumentu do wspierania rozwoju przemysłu żywnościowego w kierunku nowoczesnej żywności, która pozwoli wyjść naprzeciw coraz większym prozdrowotnym wymaganiom konsumentów.


Prof. Andrzej Babuchowski w trakcie wystąpienia

Kongres zgromadził blisko 400 przedstawicieli przemysłu żywnościowego, instytucji publicznych, organizacji konsumenckich i reprezentantów świata nauki z całego świata. Polską Federację Producentów Żywności reprezentowali: prezes zarządu – Małgorzata Skonieczna, wiceprezes Małgorzata Faraś, skarbnik – Iwona Jacaszek, a także przewodniczący komisji legislacyjnej Franciszek Cierach i  przewodnicząca komisji ekonomicznej Jolanta Samosiuk oraz Andrzej Gantner dyrektor generalny PFPŻ. Na zaproszenie PFPŻ w kongresie uczestniczyli przedstawiciele Głównej Inspekcji Sanitarnej (Maria Suchowiak, dyrektor Departamentu Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku i Elżbieta Łata, dyrektor Departamentu Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej) oraz Instytutu Żywności i Żywienia (dr Iwona Traczyk, z-ca dyrektora ds. naukowych IŻŻ).

W pierwszym dniu Kongresu odbyły się trzy równoległe sesje – „Food & Health”, „Food Safety” oraz „Food & Consumer”.  W czasie sesji poruszono kwestie związane z globalną strategią WHO dotyczącą diety, aktywności fizycznej i zdrowia, w tym szczególnie wpływu jej implementacji na poziomie europejskim na funkcjonowanie przedsiębiorstw sektora żywnościowego oraz roli jaką przemysł i jego organizacje powinny odegrać w tym procesie. W czasie komplementarnej sesji pt. "Food and Consumer" omówiono praktyczne przykłady implementacji strategii WHO miedzy innymi w zakresie znakowania produktów i edukacji konsumenckiej. Podczas trzeciej sesji dotyczącej bezpieczeństwa żywności uczestnicy dyskutowali nad funkcjonowaniem europejskiego sytemu bezpieczeństwa żywności miedzy innymi w kontekście ostatnich zagrożeń związanych z akrylamidem.

Pełen program sesji "Food & Health" wraz z wystąpieniami mówców tutaj.

Markos Kyprianou (Komisarz ds. Zdrowia i Ochrony Konsumentów) wygłosił przemówienie podczas uroczystej kolacji, która miała miejsce na zakończenie pierwszego dnia Kongresu. Komisarz wyraził w nim zadowolenie z aktywności przemysłu żywnościowego we wdrażaniu strategii WHO oraz z udziału organizacji przemysłu w pracach europejskiej platformy dotyczącej diety, aktywności fizycznej i zdrowia. Komisarz Kyprianu z zadowoleniem przyjął tworzenie przez przemysł systemów samoregulacji w zakresie znakowania żywności i marketingu (pełny tekst wystąpienia dostępny tutaj).


wystąpienie Markosa Kyprianou - Komisarza ds. Zdrowia i Ochrony Konsumentów

Drugi dzień Kongresu poświęcony został na podsumowanie efektów dyskusji jak miała miejsce w czasie sesji tematycznych. Głos zabrali m.in. Frederique Ries (Poseł do Parlamentu Europejskiego, Komisja Ochrony Środowiska Naturalnego, Zdrowia Publicznego i Bezpieczeństwa Żywności  ENVI), dyrektor Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności EFSA – Catherine Geslain-Laneelle oraz dyrektor generalny europejskiego stowarzyszenia konsumentów BEUC – Jim Murray.

Na stronie: http://www.ciaacongress.be/download.html można pobrać wszystkie teksty wystąpień.


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij