Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Pepsico zainwestuje w chipsy bez sztucznych substancji
Frito-Lay, firma produkująca znaną markę chipsów Lay's chce, aby do końca roku połowa produkowanych przez nią chipsów, chrupek i innych przekąsek powstawała tylko przy użyciu naturalnych produktów, bez użycia chemii i sztucznych utrwalaczy - pisze Wyborcza.biz.

Na razie tylko w USA, ale już wkrótce należący do Pepsico koncern chce rozszerzyć ten projekt na inne rynki.

Ogółem Frito-Lay przestanie używać ponad 30 barwników i sztucznych substancji dotąd używanych do produkcji chipsów. Zrezygnuje m.in. z glutaminianu sodu. Stawia na sok z czerwonych buraków, czerwoną kapustę i marchew.

Podobne zmiany strategii i smaku swoich produktów planują najwięksi konkurenci Frito-Lay, czyli Utz Quality Foods i Kraft Foods.

(Źródło: Wyborcza.biz).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij