Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia zaczyna obowiązywać
Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. 171 poz. 1225) wchodzi w życie z dniem 28 października 2006 r., uchylając dotychczasową ustawę o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. 2001 poz. 634 z późn. zmianami).

Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. 171 poz. 1225) zaczyna obowiązywać z dniem 28 października 2006 r., uchylając dotychczasową ustawę o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. 2001 poz. 634 z późn. zmianami).

Ustawa określa wymagania i procedury niezbędne dla zapewnienia bezpieczeństwa żywności i żywienia zgodnie z przepisami Rozporządzenia nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady, ustanawiającego ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołującego Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiającego procedury bezpieczeństwa żywności.

Ustawa reguluje zagadnienia bezpieczeństwa żywności produkowanej i wprowadzanej do obrotu oraz bezpieczeństwa żywienia, umożliwiając właściwe stosowanie 25 rozporządzeń Wspólnoty Europejskiej, a w szczególności:

- nr 852/2004/WE z dnia 29 kwietnia 2004 w sprawie higieny środków spożywczych

- nr 882/2004/WE z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie kontroli urzędowych przeprowadzanych w celu sprawdzenia zgodności z prawem paszowym i żywnościowym oraz regułami dotyczącymi zdrowia zwierząt i dobrostanu zwierząt.

Ustawa wdraża 57 dyrektyw Wspólnoty Europejskiej wraz z aktualnymi zmianami. Regulacje szczegółowe dyrektyw zostaną wdrożone w rozporządzeniach wykonawczych do ustawy. Dotychczasowe rozporządzenia wykonawcze do uchylonej ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia zachowują moc do czasu wydania nowych rozporządzeń wykonawczych do ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia.

W ustawie wyodrębniono następujące rozdziały, w których uregulowano specyficzne aspekty bezpieczeństwa żywności i żywienia:

- wymagania zdrowotne i znakowanie żywności
- substancje dodatkowe
- aromaty i rozpuszczalniki
- zanieczyszczenia żywności
- napromienianie żywności promieniowaniem jonizującym
- środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego
- suplementy oraz wzbogacanie żywności
- żywność wprowadzana po raz pierwszy do obrotu
- naturalne wody mineralne, naturalne wody źródlane i wody stołowe
- grzyby i przetwory grzybowe
- znakowanie żywności
- materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością
- wymagania higieniczne – przepisy ogólne
- rejestracja i zatwierdzanie zakładów
- wymagania szczególne w zakresie higieny
- przeprowadzanie urzędowych kontroli żywności
- graniczne kontrole sanitarne
- system RASFF
- monitoring żywności i żywienia
- właściwości organów oraz współpraca w zakresie bezpieczeństwa żywności
- odpowiedzialność za szkodę wyrządzoną przez środki spożywcze
- przepisy karne
- kary pieniężne
- zmiany w przepisach obowiązujących
- przepisy przejściowe i końcowe 

Oprócz ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia zostaje uchylona ustawa z dnia 6 września 2001 r. o materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością (wraz z późniejszymi zmianami).

 Stowarzyszenie „Polska Federacja Producentów Żywności’ aktywnie uczestniczyło w procesie opiniowania przepisów ustawy, zgłaszając szereg poprawek o charakterze ogólnym i szczegółów technicznych, z których wiele zostało przyjętych w procesie legislacyjnym.


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij