Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Sycylijski owczy ser "piacentinu ennese" w unijnym rejestrze CHNP
W dniu 15 lutego 2011 r. w Dzienniku Urzędowym UE ukazało się rozporządzenie Komisji (UE) nr 132/2011 z dn. 14. lutego br. wpisujące do rejestru chronionych nazw pochodzenia nazwę "Piacentinu Ennese (CHnP)".

Pochodzący z włoskiej prowincji Enna, Piacentinu Ennese jest serem masy zbitej, prasowanej, otrzymywanej z pełnego, surowego mleka owczego o naturalnej kwasowości fermentacyjnej, pochodzącego od owiec ras sycylijskich: Comisana, Pinzirita, Valle del Belice i ich krzyżówek. Ser ten cechuje lekki aromat szafranu, ledwo wyczuwalna słoność i lekka pikantność, która staje się bardziej intensywna w miarę dojrzewania. Minimalna zawartość tłuszczu w suchej masie Piacentinu Ennese to 40% zaś minimalna zawartość białka w suchej masie to 35%.

 

Specyficzny charakter produktu wynika z dodawania szafranu produkowanego na tym terenie w trakcie procesu przekształcania mleka w masę serową, który nadaje temu przetworowi charakterystyczną, jednorodno żółtą barwę. Piacentinu Ennese jest piątym produktem z Włoch, któremu nadano status CHnP. Rozporządzenie wchodzi w życie 20 dnia po jego opublikowaniu.

 

Źrodło: FAMMU/FAPA na podstawie Dziennika Urzędowego UE


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij