W styczniu hurtowe ceny jabłek były o 77 proc. wyższe niż rok wcześniejW styczniu hurtowe ceny jabłek wzrosły w ujęciu rocznym o 77 proc., zaś ceny gruszek o 39 proc. - podał Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. W porównaniu do grudnia 2010 r. jabłka podrożały o 1 proc."W styczniu 2011 r. wyższe niż w styczniu 2010 r. były ceny jabłek i gruszek. Na rynku hurtowym ceny jabłek zwiększyły się o 77 proc., a gruszek o 39 proc. Ceny jabłek przeznaczonych na eksport, jak i płacone przez spółdzielnie ogrodnicze wzrosły ponad dwukrotnie. Ceny jabłek do przetwórstwa zwiększyły się trzykrotnie do 0,57 zł/kg. Na rynkach hurtowych podrożały też banany (o 21 proc.) i winogrona (o 4 proc.), a potaniały owoce cytrusowe" - napisano w lutowym biuletynie IERiGŻ
"W styczniu 2011 r. w porównaniu z miesiącem poprzednim ceny jabłek oferowane przez eksporterów wzrosły o 11 proc., a na rynkach hurtowych o 1 proc., potaniały natomiast owoce do przerobu (o 32 proc.). W hurcie podrożały winogrona (o 21 proc.), banany (o 7 proc.) i mandarynki (o 1 proc.). Nie zmieniły się ceny cytryn. Niższe były natomiast o 2 proc. ceny pomarańczy" - dodano.
Instytut podał także, że w styczniu 2011 r. w porównaniu do stycznia 2010 r. wzrosły ceny wszystkich gatunków warzyw, zarówno w skupie jak i w handlu hurtowym.
"Najbardziej podrożały warzywa przeznaczone na eksport, jak: kapusta pekińska biała i czerwona (ponad dwukrotnie), buraki (o 97 proc.), selery (o 94 proc.), cebula (o 67 proc.), marchew (o 63 proc.) i pory (o 27 proc.). W skupie warzyw przeznaczonych do bezpośredniej konsumpcji dwukrotnie droższa była kapusta biała, o 66 proc. cebula, o 57 proc. buraki, o 48 proc. marchew i nieznacznie droższe pieczarki. Przemysł przetwórczy więcej płacił za kapustę białą (ponad dwukrotnie), marchew na kostkę (o 83 proc.), cebulę obieraną (o 75 proc.), buraki (o 35 proc.) i pietruszkę (o 9 proc.). Na rynkach hurtowych dwukrotnie podrożała kapusta biała, o 59 proc. cebula, o 47 proc. buraki ćwikłowe i o 30 proc. marchew" - napisano.
W ujęciu miesięcznym wzrosły ceny skupu wszystkich warzyw przeznaczonych do bezpośredniego spożycia i kierowanych na eksport.
"Wzrost cen (...) warzyw przemysłowych (cebuli, kapusty białej i pietruszki) został zahamowany i ceny były zbliżone do poprzedniego miesiąca. Najbardziej wzrosły ceny skupu: cebuli (wzrost o 8-29 proc. w zależności od kierunku rozdysponowania), kapusty białej (o 15-24 proc.), marchwi (o 12-63 proc.), buraków (o 8-25 proc.). Na rynku produktów świeżych podrożały ponadto pieczarki, a w firmach eksportujących - pory (o 36 proc.), kapusta pekińska (o 26 proc.), i selery (o 11 proc.). W handlu hurtowym najbardziej wzrosły ceny buraków (o 25 proc.), a w mniejszym stopniu - cebuli, kapusty białej i marchwi. Niższe o 14 proc. były ceny hurtowe pomidorów spod osłon" - dodano.
(Źródło: PAP)
pełna lista aktualności
|