Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Polskie firmy żywią Europę - rekordowy eksport polskiej żywności w 2010 r.
W ubiegłym roku eksport polskich produktów rolno-spożywczych wyrażony w euro zwiększył się o 15-16 proc. w porównaniu z poprzednim rokiem. Według szacunków analityków wartość eksportu mogła w ubiegłym roku po raz pierwszy przekroczyć 13 mld euro - informuje "Rzeczpospolita".

Negatywny wpływy na tegoroczny eksport żywności może mieć umocnienie złotego

Zdaniem analityków ubiegłoroczny wzrost eksportu żywności jest zaskakująco wysoki. Eksporterom pomogło m.in. ożywienie gospodarcze u polskich najważniejszych partnerów handlowych. Korzystny dla eksporterów był w 2010 r. także kurs złotego do euro. Według NBP średnio wynosił 3,99 zł.

Jak informuje "Rz" od stycznia do listopada 2010 r. sprzedaż do Niemiec, największego odbiorcy polskiej żywności, wzrosła o 12,2 proc. do 2,7 mld euro.

Eksperci twierdzą, że w 2011 roku eksport będzie rósł wolniej niż w ubiegłym roku. Według Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w pierwszym półroczu zwiększy się o ok. 6 proc.

(Źródło: Rzeczpospolita)


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij