Polskie firmy żywią Europę - rekordowy eksport polskiej żywności w 2010 r.W ubiegłym roku eksport polskich produktów rolno-spożywczych wyrażony w euro zwiększył się o 15-16 proc. w porównaniu z poprzednim rokiem. Według szacunków analityków wartość eksportu mogła w ubiegłym roku po raz pierwszy przekroczyć 13 mld euro - informuje "Rzeczpospolita".
Negatywny wpływy na tegoroczny eksport żywności może mieć umocnienie złotego
Zdaniem analityków ubiegłoroczny wzrost eksportu żywności jest zaskakująco wysoki. Eksporterom pomogło m.in. ożywienie gospodarcze u polskich najważniejszych partnerów handlowych. Korzystny dla eksporterów był w 2010 r. także kurs złotego do euro. Według NBP średnio wynosił 3,99 zł.
Jak informuje "Rz" od stycznia do listopada 2010 r. sprzedaż do Niemiec, największego odbiorcy polskiej żywności, wzrosła o 12,2 proc. do 2,7 mld euro.
Eksperci twierdzą, że w 2011 roku eksport będzie rósł wolniej niż w ubiegłym roku. Według Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w pierwszym półroczu zwiększy się o ok. 6 proc.
(Źródło: Rzeczpospolita)
pełna lista aktualności
|