Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
UE – odstępstwo na import cukru dla Antyli Holenderskich
Komisja Europejska opublikowała decyzję (2011/47/UE – notyfikowaną jako C(2011) 140) w
sprawie odstępstwa od reguł pochodzenia dla cukru z Antyli Holenderskich.


Antyle Holenderskie od 2002 r. korzystały z podobnego odstępstwa w wysokości 3 tys. ton rocznie, ale wygasło ono z końcem 2010 r. Po długich negocjacjach KE uznała zasadność utrzymania takiego mechanizmu wobec Antyli Holenderskich i ustanowiła w latach 2011-13 kontyngent o łącznym wolumenie 9,5 tys. ton cukru surowego z krajów trzecich. Kontyngent ma numer porządkowy 07.7910 i w jego ramach w 2011 r. Antyle Holenderskie mogą zaimportować 5 tys. ton cukru, w 2012 r. 3 tys. ton, a w 2013 1,5 tys. ton.

 

Odstępstwo od reguł pochodzenia dla Antyli Holenderskich pozwala sprowadzać wyspiarzom cukier  dowolnego pochodzenia z pobliskich krajów, które nie należą do ugrupowania Afryki, Karaibów i Pacyfiku (bezcłowy dostęp do unijnego rynku) w celu przetworzenia i reeksportu do UE. Argumentem za zasadnością takiej decyzji są zdaniem KE korzyści ekonomiczne dla sektora cukru na Antylach Holenderskich, wynikające z dużej wartości dodanej reeksportowanego produktu (cukier barwiony, aromatyzowany i w kostkach z trzciny cukrowej). Jednocześnie taka ilość nie wpłynie destabilizująco na unijny sektor cukru. W ramach ww. kontyngentu Antyle Holenderskie mogą sprowadzać cukier o kodzie CN 1701 11 90, 1701 99 10 i 1701 91 00.

 

Źrodło: FAPA/FAMMU na podstawie Dz.U UE


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij