Mniejsze zapasy jabłek w krajach UE-15Niskie zbiory jabłek w Europie odbiły się negatywnie na poziomie ich zapasów. Jak informuje Foodnews, zapasy jabłek w krajach UE-15 na dzień 1 grudnia 2010 r. wynosiły blisko 3,2 mln t, co oznacza, że były o 230 tys. t niższe w porównaniu do roku poprzedniego - informują analitycy BGŻ.Największy spadek poziomu zapasów odnotowały Niemcy oraz Holandia - 25%. Natomiast we Włoszech, które są największym producentem jabłek w UE-15 zmniejszyły się tylko o 1%.
Porównując jednak dane o poziomie zapasów w UE-15 do poprzednich okresów okazuje się, że były one tylko o 10 tys. t niższe od średniej w latach 2000-2009. Oznacza to, że w krajach tych podaż jabłek będzie dosyć duża. Nie oczekuje się w związku z tym znaczącego wzrostu cen jabłek, który zahamowałby konsumpcję. Nie powinno być zatem problemów z rozdysponowaniem zapasów. Producenci z krajów UE-15 upatrują również szansy zbytu jabłek na rynku rosyjskim, co jest spowodowane między innymi tym, że Polska nie jest w stanie pokryć zapotrzebowania na jabłka ze strony tego kraju.
Z podanych informacji wynika, że poziom zapasów w Polsce na dzień 1 grudnia 2010 r. wynosił 450 tys. t i był aż o 36% niższy niż w roku ubiegłym. Spadek ten był więc relatywnie większy od spadku poziomu zbiorów krajowych, które według szacunku GUS, w stosunku do 2009 r. obniżyły się o 29%. Wynikało to zapewne z gorszej jakości zebranych jabłek, które większym stopniu przeznaczane były do przetwórstwa. Niski poziom zapasów w perspektywie najbliższych miesięcy może prawdopodobnie wpływać na wzrost cen jabłek na rynku krajowym.
(Źródło: Bank Gospodarki Żywności)
pełna lista aktualności
|