Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Rosną ceny zbytu przetworów mleczarskich w Polsce
Po spadkach notowanych w październiku i listopadzie 2010 r. od początku grudnia na krajowym rynku mleka utrzymują się wzrostowe tendencje cen zbytu przetworów mleczarskich. Według Ministerstwa Rolnictwa w ubiegłym miesiącu średnia cena sprzedaży monitorowanych artykułów zwiększyła się o prawie 3 proc. w relacji miesięcznej, kształtując się na poziomie o prawie 6 proc. wyższym niż w analogicznym okresie 2009 roku - informują analitycy BGŻ.

Początek stycznia przyniósł dalsze zwyżki przede wszystkim w przypadku serów dojrzewających oraz twarogów. Silnie podrożało także odtłuszczone mleko w proszku (o ponad 3% w relacji tygodniowej). Potaniało natomiast masło, zarówno w blokach jak i konfekcjonowane, oraz większość przetworów płynnych - jogurty, śmietana, mleko spożywcze pasteryzowane.

Biorąc pod uwagę tendencje globalne, w tym doniesienia o powodzi w Australii, jednym z czołowych eksporterów mleka na świecie, bardzo możliwe są dalsze wzrosty cen także w styczniu i lutym br. Z drugiej strony jak do tej pory produkcja mleka w Australii rośnie - w okresie lipiec-listopad 2010 r. przyrost wyniósł 0,4% w relacji rocznej, obniżkę odnotowano jedynie w stanie Queensland (o 0,6%), więc presja na zwiększanie cen wywołana tym czynnikiem nie powinna być silna.

(Źródło: Bank Gospodarki Żywnościowej)


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij