Dokument referencyjny najlepszych dostępnych technik przemysłu spożywczego ostatecznie zatwierdzonyW sierpniu tego roku Komisja Europejska ostatecznie zatwierdziła dokument referencyjny najlepszych dostępnych technik przemysłu spożywczego, napojów i mleczarstwa.Dokument jest dostępny na stronie: http://eippcb.jrc.es/pages/FEvents.htm Dokument jest obszerny, liczy 680 stron. Zgodnie z wersją roboczą i zapowiedziami zawiera streszczenie, opis procesów produkcyjnych z aspektami środowiskowymi, charakterystykę ogólnych najlepszych dostępnych technik dla przemysłu oraz najlepszych dostępnych technik specyficznych dla poszczególnych branż. Autorzy opracowania rekomendują w kolejnych wydaniach dokumentu rozwinięcie tematyki ograniczania odorów z przemysłu spożywczego oraz dostarczenie więcej informacji o ekonomicznej stronie stosowania BAT w zakresie redukcji zużycia wody i energii.
pełna lista aktualności
|