Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Unijni producenci słodyczy i napojów chcą stabilizacji na rynku cukru - będą budowane zapasy?
CIUS, czyli komitet reprezentujący największych odbiorców cukru w przemyśle spożywczym, wezwał Komisję Europejską do działań mających na celu budowę zapasów cukru - informuje Rzeczpospolita.

Cytowana przez dziennik organizacja podkreśla, że sytuacja podażowa na rynku jest obecnie napięta i należy zapewnić właściwe zaopatrzenie sektorowi. Zgodnie z unijnym prawem nadwyżki cukru wyprodukowane ponad limit muszą zostać wyeksportowane poza granice celne UE albo zostać wykorzystana poza sektorem spożywczym (np. na bioetanol, kosmetyki).

Polska produkcja cukru w ramach kwoty przyznanej przez Brukselę jest o ok. 200 tys. ton niższa od konsumpcji - przypomina Rzeczpospolita. W tym roku fatalne warunki pogodowe wpłyną dodatkowo na gorsze wyniki produkcji. Przez ostatnie dwa lata światowa produkcja cukru nie pokrywała konsumpcji. Ten sezon ma być tylko nieznacznie lepszy. Analitycy FAPA oczekują, że w pierwszych miesiącach przyszłego roku notowania cukru ciągle będą się utrzymywać na wysokim poziomie. Drogi cukier wpłynie na droższe napoje i słodycze.

(Źródło: Rzeczpospolita)


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij