Warsztaty na temat dokumentu dyskusyjnego DG SANCO w sprawie ustalania maksymalnych i minimalnych ilości witamin i składników mineralnych w środkach spożywczych22 września 2006 w Instytucie Żywności i Żywienia odbędą się warsztaty organizowane w ścisłym współdziałaniu z Ogólnopolską Platformą ds. Żywienia, Aktywności Fizycznej i Zdrowia.Platforma ustanowiona w lipcu 2005 r., z inicjatywy IŻŻ z udziałem przedstawicieli sektora ochrony zdrowia, edukacji narodowej, placówek naukowych, przedsiębiorstw z obszaru gospodarki żywnościowej oraz organizacji pozarządowych, w tym Polskiej Federacji Producentów Żywności ma na celu rozwijanie wspólnych, realizowanych wielosektorowo, inicjatyw na rzecz zapobiegania i zwalczania w Polsce wadliwego żywienia, nadwagi i otyłości oraz rozwijających się na ich tle przewlekłych chorób niezakaźnych, głównie dietozależnych.
Przedmiotem warsztatów będzie „Dokument dyskusyjny w sprawie ustalania maksymalnych i minimalnych ilości witamin i składników mineralnych w środkach spożywczych” z lipca 2006r. przygotowany przez Komisję Europejską. Kwestie zawarte w powyższym dokumencie nawiązują do treści wcześniejszych konferencji organizowanych przez IŻŻ, na których była poruszana problematyka ustalania maksymalnych i minimalnych ilości witamin i składników mineralnych w środkach spożywczych . Zgodnie z przyjętą procedurą przez Komisję Europejską stosowne gremia eksperckie w porozumieniu z odpowiednimi organami administracji rządowej każdego z krajów UE, powinny opracować stanowiska dotyczące zagadnień zawartych w w/w dokumencie. Postawione w dokumencie, 9 głównych pytań dotyczących minimalnych i maksymalnych poziomów witamin i składników mineralnych w środkach spożywczych, zostaną rozpatrzone w ramach warsztatów w kontekście danych o żywieniu ludności w Polsce.
Członkowie PFPŻ mają możliwość uczestnictwa w warsztatach.
pełna lista aktualności
|