Posiedzenie Komitetu CIAA ds. Polityki Żywności i Konsumentów7 grudnia 2005 w Brukseli odbyło się posiedzenie Komitetu ds. Polityki Żywności i Konsumentów (FCP) w Konfederacji Przemysłu Żywności i Napojów UE (CIAA), w którym uczestniczyli dwaj przedstawiciele PFPŻ.Posiedzenia komitetu FCP są organizowane co 2-3 miesiące z udziałem przedstawicieli członków CIAA - narodowych federacji żywności, branżowych organizacji na poziomie UE oraz największych firm. W spotkaniach Komitetu na stałe uczestniczą reprezentanci PFPŻ, którzy mogą w ten sposób wnosić wkład w opracowywanie stanowisk CIAA, największej unijnej organizacji producentów żywności, a także uzyskują najświeższe informacje o pracach na poziomie UE, które następnie przekazują wszystkim człokom.
Posiedzenie miało charakter plenarny, podsumowujący aktywność CIAA w obszarze legislacji, bezpieczeństwa żywności, współpracy przemysłu z administracją UE oraz badań naukowych. Wiodącym tematem posiedzenia stał się projekt rozporządzenia UE w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności. CIAA i jej członkowie przygotowują się obecnie do II czytania projektu w Parlamencie Europejskim. Jeszcze w tym roku zostanie opracowane wspólne stanowisko zawierające korzystną dla całego przemysłu wizję kompromisu pomiędzy Parlamentem Europejskim a Radą UE. W tej części dyskusji aktywnie uczestniczyła również delegacja PFPŻ.
Na spotkaniu poruszono także wiele innych tematów będących obecnie przedmiotem prac PFPŻ, w szczególności naszej Komisji ds. Legislacji i Bezpieczeństwa Żywności, m.in. planowane zmiany przepisów UE w sprawie znakowania wartością odżywczą, wdrożenie pakietu rozporządzeń higienicznych oraz problem zanieczyszczenia ITX, toksycznym składnikiem migrującym z opakowań do niektórych produktów.
pełna lista aktualności
|