Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Eksport przetworów mleczarskich
Wstępne dane Ministerstwa Finansów (MF za MRiRW) odnośnie handlu zagranicznego przetworami mleczarskimi w Polsce za trzy pierwsze kwartały br. wskazują na wzrost wartości eksportu w relacji rocznej oraz niewielki spadek wolumenu (o 2 proc.) wynikający z obniżki sprzedaży mleka i śmietany niezagęszczonych oraz mleka w proszku - podają analitycy Banku Gospodarki Żywnościowej.

W okresie styczeń-wrzesień wartość wywozu zwiększyła się o 33 proc. do 858,6 mln EUR lub o 22 proc. do 3445,7 mln PLN o czym zadecydowały przede wszystkim rekordowe ceny przetworów mleczarskich na rynkach światowych. Słabszy przyrost wartości nominowanej w PLN to z kolei efekt mocniejszego niż przed rokiem złotego ( o około 8 proc. względem euro).

W ciągu pierwszych dziewięciu miesięcy br. najsilniejszy wzrost eksportu odnotowano w przypadku masła i innych tłuszczów otrzymywanych z mleka (o 41 proc. r/r do ok. 21,4 tys. t i o 98 proc. r/r do ok. 65,5 mln EUR). Sprzedaż zagraniczna serwatki zwiększyła się o 7 proc. r/r do ok. 112,5 tys. t i o 74 proc. r/r do ok. 79,0 mln EUR. W ujęciu ilościowym silnie wzrósł także wywóz maślanki i jogurtów - o 24 proc. do 96,3 tys. t (choć wartość była "`jedynie"' o 29 proc. wyższa od ubiegłorocznej).

Warty odnotowania jest prawie 4-krotny wzrost wartości eksportu do Rosji, który osiągnął poziom 59,0 mln EUR.

(Źródło: Bank Gospodarki Żywnościowej)


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij