Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
"Tak" Papieskiej Akademii Nauk dla żywności genetycznie modyfikowanej
Papieska Akademia Nauk poparła żywność genetycznie modyfikowaną (GMO), podkreślając, że w stosowanej technice nie ma zagrożeń. Opublikowana właśnie rozprawa na ten temat to rezultat badań przeprowadzonych w maju z inicjatywy tej watykańskiej instytucji.

Pod dokumentem podpisało się 40 naukowców - siedmiu członków Papieskiej Akademii oraz 33 ekspertów z zewnątrz.

W rozprawie podkreślono, że obecnie ponad miliard ludzi na świecie jest niedożywionych, co wymaga "pilnego rozwoju nowych systemów i technologii rolnych". Jest to tym pilniejsze - uważają badacze - ze względu na skutki przewidywanych zmian klimatycznych na świecie i redukcji zasobów wody dla rolnictwa.

Ponadto zwrócono uwagę na to, że obecne praktyki rolne nie są elementem zrównoważonego rozwoju, o czym świadczy ogromna utrata terenów pod uprawy oraz stosowanie "niedopuszczalnych ilości pestycydów prawie na całym świecie".

W świetle tej sytuacji - uznali naukowcy - właściwe zastosowanie inżynierii genetycznej i innych nowoczesnych technik molekularnych w rolnictwie przyczynia się do sprostania wyzwaniom. Nie ma - podkreślili - nic groźnego w stosowaniu inżynierii genetycznej w celu poprawy upraw.

(Źródło: PAP)


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij