Bakterie Listeria monocytogenes. Ograniczanie źródeł zanieczyszczeń żywnościW nr 10/2010 „Przemysłu Spożywczego” ukazał się artykuł pt. „Bakterie Listeria monocytogenes Cz. II. Ograniczanie źródeł zanieczyszczeń żywności” autorstwa dr inż. Anny Sip z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Bakterie L. monocytogenes należą do jednych z najgroźniejszych patogenów przenoszonych przez żywność.Bakterie L. monocytogenes należą do jednych z najgroźniejszych patogenów przenoszonych przez żywność. W ostatnich latach obserwuje się wzrost częstotliwości ich występowania w zakładach przetwórczych i żywności. O źródłach zanieczyszczeń żywności tymi bakteriami oraz konsekwencjach ich obecności w żywności pisaliśmy w nr. 9/2010 „Przemysłu Spożywczego”. W artykule tym podkreślono, że do zanieczyszczeń dochodzi najczęściej w środowisku produkcyjnym oraz podano kryteria bezpieczeństwa mikrobiologicznego różnych typów żywności. Problematykę tych zagadnień podejmujemy w II części artykułu wskazując na możliwości zmniejszenia ryzyka skażenia żywności bakteriami L. monocytogenes. W artykule wyjaśniono, dlaczego patogenne bakterie L. monocytogenes powszechnie występują w zakładach przemysłu spożywczego. Omówiono, w jaki sposób można w nich ograniczyć obecność tych bakterii i w konsekwencji zmniejszyć ryzyko ich występowania w żywności. Wyjaśniono ponadto, dlaczego całkowite wyeliminowanie bakterii L. monocytogenes ze środowiska produkcyjnego jest aż tak trudne, a w wielu przypadkach nawet niemożliwe.
pełna lista aktualności
|