Pakiet rozporządzeń w sprawie substancji polepszających żywność - propozycja Komisji Europejskiej28 lipca Komisja przyjęła ostateczną wersję pakietu propozycji rozporządzeń dotyczących substancji dodatkowych, enzymów, aromatów oraz systemu ich zatwierdzania. PFPŻ udostępnia projekty zaledwie dzień po opublikowaniu ich przez Komisję.Pakiet rozporządzeń w sprawie tzw. substancji polepszających żywność ma wzmocnić zharmonizowany system przepisów UE w zakresie substancji dodatkowych i aromatów oraz wprowadzić taki system odnośnie enzymów, dotychczas uregulowanych na poziomie państw członkowskich. Osobnym rozporządzeniem będącym składową pakietu, Komisja planuje wprowadzenie uproszczonego systemu zatwierdzania nowych substancji polepszających dodawanych do żywności opartego na naukowych opiniach Europejskiego Urzędu do Spraw Bezpieczeńśtwa Żywności (EFSA).
Pakiet propozycji Komisji Europejskiej składa się z projektów 4 rozporządzeń, które publikujemy na naszej stronie w dziale Nowe projekty unijnych przepisów.
PFPŻ, poprzez prace w ramach członkostwa w Konfederacji Przemysłu Żywności i Napojów UE (CIAA) oraz w ramach współpracy z krajowymi agendami rządowymi, ma wpływ m.in. na kształtowanie wspomnianych przepisów oraz innych aktów prawnych Wspólnoty.
pełna lista aktualności
|