PFPŻ i Krajowa Izba Gospodarcza Przemysł Spożywczy podpisały w dniu 11 lipca 2006 list intencyjny dotyczący współpracy.Celem listu jest zacieśnienie współpracy merytorycznej pomiędzy Federacją a Izbą, w celu zwiększenia efektywności działań prowadzonych na rzecz tworzenia korzystnych warunków dla funkcjonowania i rozwoju przemysłu żywnościowego w Polsce i Unii Europejskiej, oraz zwiększenie reprezentatywności organizacji przemysłu żywnościowego w Polsce na forum krajowym i europejskim.Wstępnie strony przewidują zacieśnienie współpracy poprzez:
• wymianę informacji o najważniejszych działaniach prowadzonych przez obie organizacje; • współpracę przy opracowaniu i prezentowaniu stanowisk i opiniowaniu aktów prawnych w uzgodnionym przez strony zakresie na forum krajowym i unijnym; • współpracę ekspertów Federacji i Izby w ramach grup ekspertów i komisji problemowych działających w obu organizacjach.
Obie organizacje skupiają łącznie ponad 170 podmiotów gospodarczych oraz stowarzyszeń i organizacji branżowych. Reprezentują zarówno duże koncerny spożywcze, jak i średnie i małe firmy sektora żywnościowego.
Organizacje wykazują zasadniczą zgodność celów statutowych oraz zasad działania, a w wielu przypadkach ich opinie i stanowiska dotyczące ważnych aspektów funkcjonowania przemysłu żywnościowego w Polsce i UE, są zbieżne.
Zacieśnienie współpracy pomiędzy PFPŻ i KIG „Przemysł Spożywczy” powinno przyczynić się do zwiększenia wpływu przemysłu żywnościowego w Polsce na stanowione prawo - zarówno na poziomie krajowym, jak i europejskim.
pełna lista aktualności
|